FOTO: BoBo
Jutri v obtok prihajata prenovljena bankovca za 100 in 200 evrov. Gre za zadnja dva bankovca iz serije Evropa, ki si prizadeva za še boljšo zaščito evrskih bankovcev pred ponarejanjem.

Tudi na teh dveh prenovljenih bankovcih so uporabljeni novi in inovativni zaščitni elementi. Enako kot ostale apoene je tudi njiju mogoče zlahka preveriti z metodo otip-pogled-nagib. Vsi dosedanji evrski bankovci prve serije bodo ostali zakonito plačilno sredstvo in se bodo še naprej uporabljali vzporedno z novimi bankovci, poročajo iz Banke Slovenije. 

V sklopu projekta Serija Evropa od leta 2013 dalje v obtok prijahajo prenovljeni bankovci. Po prenovi bankovcev za 5, 10, 20 in 50 evrov in prenehanju izdajanja bankovca za 500 evrov kot zadnja v obtok z jutrišnjim dnem prihajata še prenovljena bankovca za 100 in 200 evrov. Na Banki Slovenije so ju predstavili na današnji novinarski konferenci.

Značilnosti novih bankovec

Prenovljena bankovca za 100 in 200 evrov se od svojih predhodnikov v tej vrednosti razlikujeta v nekaterih bistvenih značilnostih. Med najbolj očitnimi je razlika v velikosti, saj sta po novem oba apoena enako široka kot bankovec za 50 evrov. Ob tem dolžina obeh bankovcev ostaja enaka, pri čemer ostaja pravilo, da čim daljši je bankovec, tem večja je njegova vrednost. Ker so bankovci za 50, 100 in 200 evrov po novem enako široki, so tudi bolj priročni za uporabo in primernejši za obdelavo v različnih napravah. Bolje gredo tudi v denarnico in bodo trajali dlje, ker se bodo manj obrabili in trgali.

Značilnost novih dveh bankovcev je tudi hologram s sateliti na vrhu srebrnega traku, na katerem so tudi portret Evrope (enak portret je viden tudi v vodnem znaku z obeh strani bankovca), arhitekturni motiv in velik znak €. Poleg tega imata nova bankovca za 100  in 200 evrov izboljšano smaragdno zeleno številko. Ta je sicer tudi na vseh ostalih bankovcih v seriji Evropa.

Poleg zaščitnih elementov, ki so vidni s prostim očesom, so na evrskih bankovcih tudi strojno berljivi zaščitni elementi, ki so prenovljeni in izboljšani. Tako bodo bankovci še bolj varni, olajšana pa bo tudi njihova obdelava v napravah in avtomatih ter preverjanje pristnosti, še poročajo iz Banke Slovenije. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice