Prenova ptujske mestne tržnice že od načrtov dalje močno razdvaja javnost. Arhitekti pa so nad njo navdušeni.

V začetku oktobra je v kongresnem centru na Brdu pri Kranju potekala zaključna konferenca in podelitev nagrad za ARHIKULT 2020.

V kategoriji javnih površin je prvo nagrado prejela prenova ptujske mestne tržnice. Komisijo so sestavljali Maroje Mrduljaš, Marko Dabrovič in Dinko Peračić.

Avtorji letos dokončane prenove ptujske mestne tržnice so Lena Krušec, Tomaž Krušec, Vid Kurinčič, Zala Likavec Perovšek, ARK Arhitektura Krušec (arhitektura) in Ana Kučan (krajinska arhitektura).

Celoten poseg je v sozvočju z zgodovinsko podobo mesta

Obrazložitev nagrade ARHIKULT za ptujsko mestno tržnico objavljamo v celoti.

»Prenova tržnice Ptuj je zasnovana tako, da so oblikovni pristopi in nabor materialov skladni z gradbeno strukturo mestnega jedra.

Novo tlakovanje tako sledi silhueti nekdanjega objekta vojašnice, novi objekt pokrite tržnice s servisnimi prostori pa je umaknjen ob obodni zid cerkvenega platoja.

Celoten poseg je s svojo barvno in materialno podobo v sozvočju s historično podobo mesta, skupaj s postavitvijo urbane opreme in zasnovo ozelenitve pa oblikuje nabor različnih urbanih ambientov.«

Kaj je še navdušilo strokovno komisijo?

Drugo nagrado v kategoriji javnih površin je prejel mestni park Rakova Jelša v Ljubljani.

V obrazložitvi nagrade so člani komisije zapisali: »Novi mestni park Rakova jelša je sveže odprt stik mesta in Krajinskega parka Barje. Nekoč osiromašeni prostor, prepuščen nekontroliranim rabam stihijskih vrtičkov in divjih odlagališč odpadkov, je od pomladi oživljen kot nova javna površina.

Ob osi parka se nizajo žgani leseni elementi, namenjeni rekreaciji, drevesnice in obstoječe temeljne plošče lop (zdaj namenjene druženju ob žaru). Ob vstopu v Krajinski park Barje pot steče prek mokrotnega travnika in obstoječega nasada topolov do Ljubljanice.«

Mestni park Rakova Jelša (foto: ARHIKULT)

Tretjo nagrado ARHIKULT v kategoriji javnih površin je prejela ureditev nabrežij Ljubljanice.

Takšna je obrazložitev nagrade: »Obsežen urbanistični podvig je rezultat skupnega dela številnih avtorjev in avtorskih skupin. Kljub temu pa je celotna ureditev enovita in nadaljuje vizijo Jožeta Plečnika za slovensko prestolnico.

Poudarjena je vloga Ljubljanice kot pomembnega mestnega elementa. Preureditev nabrežij in mostov na Ljubljanici je prejela evropsko priznanje za kakovostno oblikovanje javnega prostora, European Prize for Urban Public Space 2012.«

Ureditev nabrežij Ljubljanice (foto: Matej Vozlič)

Nagrada tudi za prenovo ptujskega dominikanskega samostana

V kategoriji prenov je tretjo nagrado prejelo Kongresno-kulturno središče Dominikanski samostan Ptuj.

Avtorji projekta so Enota arhitekti, Dean Lah, Milan Tomac, Polona Ruparčič, Andrej Oblak, Maruša Zupančič, Alja Černe, Tjaž Bauer, Petra Ostanek in Nuša Završnik Šilec.

V obrazložitvi nagrade so zapisali: »V nekdanji cerkveni ladji, ki je bila večkrat prezidana, je danes glavna prireditvena dvorana. Okoli križnega hodnika so nanizani spremni prostori, manjša dvorana je v nekdanji samostanski jedilnici in še ena v nekdanjih gospodarskih prostorih. Križni hodnik je vstopna avla in glavno stičišče vseh poti po objektu.

Zaradi obsežnega restavratorskega dela na poslikavah na stenah je bila večina novih posegov omejena predvsem na tla, ki skrivajo vse nove tehnične funkcije: instalacije, sistem ogrevanja in prezračevanja, osvetlitev in ozvočenje. Stenske površine ostajajo nedotaknjene in pripravljene na kasnejše restavriranje.

Povezovalni element celotnega kompleksa je črn betonski tlak, ki predstavlja elegantno, monumentalno ozadje starim stavbnim elementom.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice