V zadnjem času smo priča vse več aferam z mesnimi izdelki. Potrošniki smo zdaj še posebej pozorni na označevanje porekla glavne sestavine v prepakiranih živilih.

Že pred časom smo poročali o tem, kakšno hrano strežejo v štajerskih vrtcih, šolah in drugih javnih ustanovah. Vprašanja smo naslovili na pet osnovnih šol iz Maribora, peterico osnovnih šol iz Ptuja in trem mariborskim srednjim šolam, ki so pojasnile, da se nabava izvaja po kakovosti pri skrbno izbranem dobavitelju.

Preverili smo ...

Preverili smo, ali lahko zaupamo največjim slovenskim trgovcem. Ponudniki s svojimi znamkami oglašujejo izdelke kot slovenske, a na nekaterih vseeno ni zapisanih podatkov o državi rojstva ali reje živali, o državi, kjer je bila žival zaklana in zapakirana.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano opozarja: »Označevanje sicer pomeni pritrjevanje oznak na posamezen kos ali kose mesa ali njihovo embalažo. Kot označbo lahko štejemo tudi vsako pisno informacijo, ki je podana potrošniku na mestu nakupa. Označevanje pokriva tudi informacije podane na mestu prodaje v obliki reklame, plakata, obvestila in prospekta, ki je vezan na izdelek. Informacija, ki je potrošniku podana ustno, se ne šteje kot označevanje. Slikovne informacije ne smejo zavajati potrošnika. Če slika napeljuje npr., da se je žival, katere meso se prodaja, pasla, mora biti meso take živali certificirano, da je bilo dejansko pridobljeno iz živali, ki se je pasla.«

Pri nekaterih trgovcih smo preverili določene mesne izdelke označujejo z raznimi reklamnimi logotipi, ki nakazujejo, da izdelek izhaja iz Slovenije.

Spar: »Slovenija, moja dežela«

Hofer: »Kakovost iz Slovenije«

Lidl: »Slovenski izdelek«

Mercator: »Izbrana kakovost Slovenija, država pridelave in predelave«

Eurospin: »100-% slovensko meso«

Zanimalo nas je, ali so na mesnih izdelkih, ki so označeni s temi logotipi, ki torej nakazujejo, da izdelek pripada določenemu trgovskemu ponudniku in da je slovenski, dejansko zapisani podatki o vzreji, zakolu in pakiranju, ali pa gre le za to, da sta označena samo zakol in pakiranje ali pa le pakiranje mesnega izdelka.

Na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je jasno vidno, da so predpisi o splošnem označevanju predpakiranega mesa natančnejši za govejo in svinjsko meso, sicer pa za vse vrste mesa obstajajo označbe, ki so predpisane s pravilnikom o kakovosti mesa klavne živine in divjadi ter označbe predpisane s predpisi o splošnem označevanju predpakiranih živil. Označbe morajo vsebovati najmanj naslednje informacije:

 • ime in naslov oziroma firmo in sedež proizvajalca;
 • ime izdelka (npr. goveja rebra);
 • neto količina;
 • rok uporabnosti;
 • pogoje shranjevanja (npr. hraniti pri temperaturi do +4°C);
 • navodila za uporabo (če je potrebno);
 • navedba načina pakiranja (npr. pakirano v modificirani atmosferi);
 • navedba kakovostnega razreda oziroma kategorije (npr. meso druge kategorije);
 • veterinarski znak zdravstvene ustreznosti živil;
 • registrska številka klavnice  in država, v kateri se ta nahaja;
 • registrska številka razsekovalnega obrata (za razsek), ki je opravil razsek trupa ali skupine trupov in država v kateri se nahaja;
 • referenčna številka, ki zagotavlja povezavo med mesom in živaljo ali skupino živali (za goveje in prašičje meso);
 • država rojstva živali (za goveje in prašičje meso);
 • vse države reje živali(za goveje in prašičje meso);
 • ime rejca (neobvezno); datum mletja za mleto meso. Ime rejca ni obvezno. Pri tej navedbi mora rejec, skladno s predpisi, ki urejajo varnost podatkov, soglašati za njegovo navedbo na označbi. 

Privlačne trditve močno vplivajo na potrošnikovo izbiro

»Privlačne trditve močno vplivajo na izbiro potrošnikov, ko kupujejo hrano ali pijačo. Potrošnike k nakupu napeljujejo navedbe na izdelkih kot so 'spodbuja rast', 'vsebuje vitamine in minerale', 'železo in kalcij', 'bogat z vlakninami', a se pogosto izkaže, da ti izdelki hkrati vsebujejo tudi veliko sladkorja, maščobe ali soli. Glede na to, da ima več kot polovica Evropejcev prekomerno telesno težo in s tem povečano tveganje za razvoj bolezni, kot je sladkorna bolezen, je toliko bolj nerazumna neodzivnost Evropske komisije. Zdrava izbira bi morala biti preprosta, a temu ni tako. Potrošniške organizacije že desetletje opozarjamo, izvedli smo tudi kampanje, proti zavajajočim prehranskim in zdravstvenim trditvam na živilih,« poudarja Zveza potrošnikov Slovenije.

Pri tem tudi svetuje: »Berite označbe (ključne informacije o izdelku, sestavine in hranilna tabela, se 'skrivajo' v ozadju, na stranski ali hrbtni strani embalaže. In če želimo izvedeti, kako zdrav je v resnici nek izdelek, bomo morali prebrati te informacije); vzemite si čas za pripravo obrokov iz osnovnih sestavin in izbirajte živila preudarno. Gre za dolgoročno naložbo v vaše zdravje in zdravje vaše družine.«

Je resnično vse rojeno, vzrejeno, zaklano, razsekano, pakirano v Sloveniji?

Problematično je, da ponudniki sicer na določenih izdelkih kupcem podajajo vse podatke o mesnih izdelkih (rojeno, vzrejeno, zaklano, razsekano, pakirano), medtem ko so drugod podatki pomanjkljivi. Tako je videti na določenih embalažah, ki dotične izdelke prodaja pod slogani, ki izpostavljajo slovensko poreklo, a podatki niso povsod vzorno izpolnjeni. 

Na primer mlada goveja rebra podajajo informacijo o vzreditvi, zaklanosti in razsekanosti živali, medtem ko podatka o rojstvu živali in pakiranosti ni. Prav tako na embalaži svinjskih zrezkov ni podatka o rojstvu in smrti živali, podan pa je podatek o tem, da je bila žival vzrejena in zapakirana v Sloveniji.

Največji problem pa vidimo pri drugih pakiranih mesnih izdelkih, ki podatkov o rojstvu, vzreji, zakolu, razseku ni navedenih, ampak na embalaži podajo le podatek o tem, da je izdelek proizveden v Sloveniji.

Tovrstni izdelki so ponavadi na embalaži označeni z reklamnimi logotipi, ki kupca lahko hitro zavedejo, saj namigujejo, da je bila žival rojena, vzrejena, in zaklana v Sloveniji, kjer je bilo meso tudi razsekano in pakirano.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice