Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je vodstvu Slovenskih železnic podelila naziv za najbolj neekološko osebnost leta.

Ta nelaskavi naslov si je med drugim prislužilo zaradi nepripravljenosti na nesrečo tovornega vlaka, ki se je lani zgodila pri Hrastovljah, poroča STA.

V organizaciji so v današnjem sporočilu za javnost zapisali, kraški izvir reke Rižane predstavlja glavni vir vode za slovensko Istro, zaradi njegovega velikega pomena pa so bile sprejete varnostne cone z omejitvami dejavnosti.

»Izdelana je bila ocena ogroženosti, kjer so bile izpostavljene prometnice v prvi in drugi varnostni coni. Glede na to, da se dnevno prepelje tudi preko 100 vlakovnih kompozicij s skoraj tremi milijoni ton naftnih derivatov in drugih kemikalij, ter da predstavlja skoraj tri četrtine tovora na Slovenskih železnicah blago iz/za pristanišče v Kopru, bi pričakovali, da bo narejeno vse za zagotovitev varnosti,« so kritični v Alpe Adria Green.

Ob navedbah, da en 'luški evro' ustvari sedem drugih, bi lahko po njihovih ocenah z ureditvijo kilometra lovilcev vzdolž proge na leto »že zdavnaj uredili razmere in bili pripravljeni na nesreče, kakršna se je zgodila lani poleti,« še poroča STA.

»Če k temu dodamo dve opozorili, kot sta bili prometna nesreča na cesti med Kozino in Podgradom ter izpusti farme, je brezbrižnost toliko manj razumljiva,« so ostri.

Ob tem se čudijo, da se še ni pristopilo k zavarovanju izvira. »Še posebej je nerazumljivo, ker naj bi proga bila uporabljena tudi po izdelavi dodatne železniške proge iz pristanišča,« so po poročanju STA sklenili zapis.

Do iztirjenja tovornega vlaka na železniški progi Divača-Koper je prišlo junija lani. Ob nesreči, ki se je zgodila pri Hrastovljah, je iz njega izteklo 10.700 litrov kerozina. Kemikalije se (še) niso pojavile v izviru Rižane. Na čelu Slovenskih železnic je Dušan Mes, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice