8. oktober je dan slovenske carine, saj je na ta dan 1991 slovenska carinska služba vzpostavila carinski nadzor na slovensko-hrvaški meji in s tem na celotnem območju Slovenije, s čimer je bil storjen pomemben korak k dejanski osamosvojitvi naše države.

Od takrat se je na področju carin spremenilo veliko. Prelomno je bilo leto 2004, ko se je Slovenija vključila v Evropsko unijo in postala del enotnega carinskega območja Evropske unije. Carinska uprava je leta 2014 z združitvijo z davčno upravo postala del Finančne uprave Republike Slovenije in se primerno kadrovsko in organizacijsko preoblikovala.

FURS ni odgovoren le za pobiranje dajatev

Osnovno poslanstvo carinske službe znotraj Finančne uprave Republike Slovenije ostaja učinkovita zaščita finančnih interesov Slovenije in Evropske unije. Odgovorna je tudi za zaščito pred nepravično in nezakonito trgovino, za zagotovitev varnosti in varstva Evropske unije in njenih prebivalcev ter varstvo okolja. Carina si  prizadeva za visoko raven dela pri preprečevanju nelegalnih blagovnih tokov, hkrati pa s podporo zakoniti poslovni dejavnosti skuša omogočiti čim hitrejši pretok blaga.

Slovenija v vrhu Evropske unije

Slovenija je glede pospeševanja trgovine, ciljnega izvajanja kontrol in hitrosti obdelave posameznih carinskih deklaracij v samem vrhu Evropske unije. Carinski elektronski sistemi so na razpolago 24 ur na dan in vse dni v letu, carinske deklaracije so obdelane v nekaj minutah, nivo določenih kontrol pa je sorazmerno nizek in znaša le dobre 4 odstotke vseh transakcij. Kar dobrih 80 odstotkov izvedenih kontrol pa temelji na avtomatizirani elektronski analizi tveganja, torej na predhodni obdelavi podatkov, s katerimi razpolaga Finančne uprave Republike Slovenije.

Od drog, cigaret in ponaredkov

Poleg pobiranja dajatev je v ospredju predvsem skrb za varnost in varstvo državljanov Evropske unije. 

Tako je Finančna uprava Republike Slovenije v preteklem letu zasegla 110 kilogramov drog, čez 2 milijona nelegalnih cigaret, v 42 primerih je bil uvoz prepovedan zaradi neustreznosti oziroma nevarnosti blaga. Zadržanih je bilo tudi 700.000 kosov ponarejenega blaga v ocenjeni vrednosti 51 milijonov evrov. 

Veliki napori službe se v zadnjem času vlagajo v odkrivanje uvoznega blaga, ki je očitno podcenjeno z namenom, da se na ta način izogiba plačilu uvoznih dajatev v zakonsko predvideni višini, kar je zaznano kot vsesplošen problem pri uvozu blaga v Evropsko unijo.

V luči partnerstva z gospodarstvom FURS skrbi tudi za usposabljanje strokovne javnosti z vsakoletnimi brezplačnimi predavanji s področja carinske zakonodaje ter s posveti v okviru vzpostavljene kontaktne skupine za gospodarstvo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice