Po novi kolektivni pogodbi, ki predvideva tudi izplačilo nadur učiteljem lahko ti pravico do izplačila pričakujejo že naslednji mesec.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta uspela doseči dogovor glede plačevanja nadomeščanj učiteljem. Na ministrstvu so za STA povedali, da so prva izplačila možna že februarja.

Pogajanja so se začela pred letom in pol

Omenjena izplačila temeljijo na spremembah kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja, njihovo sprejetje in podpis s strani štirih sindikatov in ministrstva pa segajo v poletje leta 2017.

Spremembe vključujejo tudi primer, ko učitelj nadomešča odsotnost kolega in nadomeščanje izvaja kot uro pouka in s tem učitelji določiti ure dodatne tedenske obveznosti.
 

Minulo poletje, leto po podpisu soglasja, so navodila dodelali in navedli, »da se kot dodatna tedenska učna obveznost učitelju plača nadomeščanje, ko poučuje predmet, za katerega je usposobljen, če pri nadomeščanju poučuje druge vsebine, pa to ni posebej plačano in se mu šteje v t. i. tretji steber delovne obveznosti.«
 

Kmalu so stekla pogajanja, vezana na podrobnosti plačevanja, in se pred kratkim tudi končala. V pripravi je okrožnica s podrobnejšimi navodili s strani ministrstva, ki bo v kratkem dosegla vse slovenske osnovne in srednje šole. Ministrstvo pa je že pripravilo posebno aplikacijo, namenjeno evidentiranju in plačilu nadomeščanj osnovnim šolam.

Ni šlo vse gladko

Po zapisu predstavnikov Sviza, pogajanja niso potekala brez zapletov, saj so ti vztrajali, da se z veljavnimi predpisi zagotovi tudi plavna podlaga za plačilo ur nadomeščanja v podaljšanem bivanju in zavrnili predlog ministrstvom da bi se ure vštevale v redni delovni čas v okviru tretjega stebra.
 

"Po mesecih usklajevanja nam je le uspelo doseči dogovor, da se nadomeščanje v oddelkih podaljšanega bivanja plačuje, a je ob tem ministrstvo vztrajalo, da se ne bodo plačevale tudi ure nadomeščanja v skupinah jutranjega varstva za učence 1. razreda. Te ure nadomeščanja naj bi se po dejanskem času trajanja vštevale med ure v tretjem stebru," so zapisali, poroča STA.

Plačila želi ministrstvo izvesti čim prej, vendar bo treba najprej podatke, ki jih morajo šole zagotoviti do sredine naslednjega meseca in, če jim bo to uspelo lahko izplačila pričakujejo že s februarsko plačo. Plačana bodo nadomeščanja vse od začetka šolskega leta, za koliko pa bo ta znesek skrčil proračun pa ni znano.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice