V uredništvu smo prejeli elektronsko sporočilo gradbenika, ki se sprašuje, ali lahko gradbinci, obrtniki oziroma podjetniki za fizično osebo izvajajo gradbena dela in katera.

Vlada je ob zaostritvi jesenskega drugega vala epidemije sprejela odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Ta je začel veljati 24. oktobra 2020. Z njim je določila, katerega blaga in storitev se zaradi epidemije v odnosu do končnih potrošnikov v Sloveniji začasno ne sme ponujati ali prodajati.

»Opravljanje storitev na področju gradbeništva, slikopleskarstva in fasaderstva neposredno potrošnikom ni dovoljeno. V primeru, da gre za storitve, ki so bile začete pred veljavnostjo odloka, torej pred 24. oktobrom 2020, pa se dela lahko zaključijo,« pojasnjujejo na gospodarskem ministrstvu.

»Torej, če gre za tehnološke postopke, ki jih ni mogoče prekiniti. Sem sodijo na primer izdelava fasade, specialne slikopleskarske tehnike oziroma dela za zaključevanje oziroma dokončanje del, ki so vezana na zaščito objektov pred neugodnimi vremenskimi razmerami (na primer strehe) ter dokončanje del, ki so vezana na ogrevanje ter zagotavljanje drugih sanitarno tehničnih pogojev za bivanje - inštalacije v notranjosti objektov: vodovod, ogrevanje, odtoki, električne inštalacije,« dodajajo.

Na gospodarskem ministrstvu izpostavljajo še eno izjemo, in sicer lahko gradbeniki izvajajo dejavnosti poslovanja s poslovnimi partnerji, torej B2B (business to business) oziroma prodajo blaga in storitev med podjetji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice