Prejeli smo informacijo, da naj bi nekaj delavcev migrantov, ki si kruh služijo v sosednji Avstriji prejelo visoke denarne kazni zaradi tega, ker so opravljali nakupe v eni izmed tamkajšnjih trgovin.

Na uredništvo so priromale informacije s strani nekaj delavcev migrantov, ki naj bi zaradi domnevno nedovoljenega obiska trgovin bili oglobljeni s strani avstrijskih policistov.

Prehod avstrijske meje naj bi bil zanje dovoljen le za primer dela in naj tako ne bi omogočal drugih aktivnosti, kot je tudi opravljanje nakupov, za kršenje tega pa naj bi jih avstrijski možje v modem udarili po žepu za 400 evrov. Toda ali je možno, da bi Avstrijci dejansko kaznovali potrošnjo v njihovi državi?

Pri naših severnih sosedih je pred časom res da prišlo tudi do visokega kaznovanja Slovencev zaradi skupinske vožnje, ker niso upoštevali zaščitnih ukrepov in varnostne razdalje. 

Preverili smo, ali je sankcioniranje nakupovanja v Avstriji, ob dovolilnici za odhod na delo, sploh pravno utemeljeno in ali je v praksi avstrijskih represivnih organov. 

Sporen bi bil morda le šoping sto kilometrov od delovnega mesta

Odprtje avstrijske meje za Slovence še zmeraj buri duhove, zaenkrat pa naši severni sosedje vstop v državo dovoljujejo le izjemam.

Vstop v Avstrijo je možen samo s predložitvijo predpisanega zdravniškega potrdila, ki ni starejše od štirih dni in dokazuje, da je test na koronavirus negativen. Med izjeme pa spadajo blagovni promet in promet za poslovne dejavnosti, delovni migranti in intervencijska, ambulantna in reševalna vozila.

Delovni migranti, ki vstopajo v Avstrijo pa morajo poleg uradnih dokumentov imeti tudi dokazilo o delovnem razmerju oziroma obrazec »Potrdilo za čezmejne delovne migrante«, ki ga izpolni avstrijski delodajalec. 

Predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja pojasnjuje, da je slednji obrazec načeloma namenjen samo za pot na delo, torej od doma do delovnega mesta.

»Če bi izhajali iz tega, bi lahko morda prišlo do kakšnih neljubih situacij, posebej v primeru kakšnega zelo strogega policista,« meni Fekonja in dodaja, da osebno sicer ne verjame, da bi se takšne stvari dogajale, saj so po njegovih izkušnjah Avstrijci bolj uvidevni, v sindikatu pa še niso obravnavali tovrstnih zapletov.

Prvi sindikalist delavcev migrantov je še dodal, da niti niso opazili, da bi policija kdaj pred trgovinami preverjala odhajajoče stranke, a obenem opozoril, da bi verjetno lahko bilo sporno, če delavec migrant, ki službuje recimo v Bad Radkersburgu, hodi po nakupih na primer v Gradec.

Mario Fekonja, predsednik SDMS (vir: Facebook)

Problematiko smo preverili tudi pri avstrijskih policistih iz Landespolizeidirektion Steiermark, kjer so nam odgovorili, da za slovenske delavce ni omejitev glede nakupovanja v Avstriji, a morajo ob tem upoštevati splošne zaščitne ukrepe, kot so varnostna razdalja, uporaba mask in podobno.

Pravilo brez postankov velja zgolj za tranzitni promet skozi državo, ko Avstrija ni ciljna destinacija. 

Zdaj je torej jasno. Delavci migranti, ki se vsakodnevno vozijo v Avstrijo na delo, se lahko brez skrbi ustavijo in okrepčajo ali opravijo nakup, ne da bi jim grozila visoka globa. Kmalu pa bi lahko tovrstna vprašanja postala tako ali tako brezpredmetna, saj bodo Avstrijci tudi za Slovenijo popolnoma sprostili mejo za ves promet. Do tega naj bi predvidoma prišlo 15. junija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice