Goljufi še močneje pritisnili na uporabnike plačilnih storitev. Z zavajajočimi sporočili napeljujejo k izvedbi plačil.

V Združenju bank Slovenije opozarjajo na povečano število neželene pošte, ki je namenjena večjemu številu prejemnikov in je povezana z različnimi goljufijami oziroma njihovimi poskusi. 

Kot so zapisali, vsebina prejete elektronske pošte napeljuje k plačilu provizije prek mednarodne mreže za hitro pošiljanje denarja po vsem svetu – WesternUnion oziroma MoneyGram.

Pozorni bodite torej predvsem na:

  • Predstavnike natečajev, nagrajevanj ali loterijskih družb, ki želijo, da jim nakažete denar, da uveljavite nagrado, ki naj bi jo dobili.
  • Dopise ali e-poštna sporočila vladnih uradnikov iz Nigerije ali druge tuje države, ki prosijo za pomoč pri nakazilu presežnih sredstev iz tuje države na vaš bančni račun.
  • Telefonske klice domnevnih predstavnikov policije, ki trdijo, da je imela vam znana oseba nesrečo ali je bila aretirana in potrebuje denar.
  • Dopise ali e-poštna sporočila, v katerih vam ponujajo smešno nizko ceno za drago ali redko trgovsko blago.

Odjava s seznama je vse kaj drugega kot rešitev

Če se znajdete med prejemniki tovrstnih goljufivih dopisov in telefonskih klicev, se nikar ne odzivajte, preprosto prezrite jih. V primeru prejema goljufive elektronske pošte na bankah svetujejo, da:

  • ne odpirate in ne odgovarjate na pošto neznanega pošiljatelja,
  • ne odpirate priponk in povezav v elektronski pošti neznanega pošiljatelja,
  • sporočilo nemudoma pobrišete.

Še posebej pa si zapomnite:

»Ne skušajte se odjaviti s seznama prejemnikov sumljivega sporočila, ki ste ga prejeli, saj boste na ta način potrdili, da je vaš elektronski naslov veljaven,« svarijo v Združenju bank Slovenije.

Ste prepričani, da veste, komu nakazujete sredstva?

Pri pošiljanju denarja vedno velja velika previdnost, saj so možnosti zlorab ogromne. WesternUnion namreč ni namenjen plačilu blaga in storitev, zato ga uporabljajte le za nakazila osebam, ki jih dobro poznate. 

Pred izvedbo nakazila se je včasih smiselno posvetovati s svojo banko oziroma hranilnico, vsekakor pa se v primeru dvoma ali sumljivega telefonskega klica, navadne pošte ali e-poštnega sporočila lahko obrnete tudi na urad za varstvo potrošnikov. 

Če ste žrtev goljufije, dogodek prijavite policiji in svoje obvestilo pošljite na [email protected].

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice