V času od 4. do vključno 10. novembra na območju Republike Slovenije potekajo poostrene aktivnosti za zmanjšanje problematike, povezane s psihofizičnim stanjem voznikov, in akcija »Slovenija piha 0,0«.

Namen akcije je osveščati o nevarnosti udeležbe v cestnem prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjševati število prometnih nesreč, povezanih z alkoholom in drogami, so sporočili Policijske uprave Maribor.

V  sklopu  teh  aktivnosti bodo na območju Policijske uprave Maribor, v času od sobote, 9. novembra,  od  22. ure,  do nedelje, 10. novembra, do 5. ure, izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, po metodologiji »promil«.

Vožnja pod vplivom alkohola še vedno predstavlja ključni sekundarni dejavnik prometnih nesreč. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč se je na območju Policijske uprave Maribor v letu 2019 nekoliko povečal v primerjavi s preteklim letom in je znašal 8,8 odstotkov.

Še vedno je delež alkoholiziranih povzročiteljev izrazito visok pri prometnih nesrečah s hujšimi posledicami, saj je pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom znašal 50 odstotkov, pri prometnih nesrečah s hudo telesno poškodovanimi pa 21,9 odstotkov.

Najpogosteje so bili povzročitelji pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti in nepravilne strani oziroma smeri vožnje. Povprečna stopnja alkoholiziranosti med povzročitelji prometnih nesreč je znašala 1,51 grama alkohola na kilogram krvi.

Več o tem lahko preberete tukaj.

Pozimi še posebej ogroženi pešci

V jesenskih, zimskih in zgodnjih spomladanskih mesecih so še posebej ogrožena kategorija udeležencev cestnega prometa pešci, saj so pogosteje v prometu udeleženi v časih, ko so vozne razmere na cestah slabše, na primer slabša vidljivost ali spolzko vozišče. Največ lahko za svojo varnost storijo udeleženci cestnega prometa sami, zato jim svetujemo naslednje:

Voznikom svetujejo:

  • upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost;
  • hitrost  prilagodite  razmeram  in  dosledno  upoštevajte  omejitve hitrosti;
  • na  območjih,  kjer  se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih);
  • izven naselij vozite po sredini prometnega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

Pešcem svetujejo:

  • poskrbite,  da  boste  v  prometu  vidni: nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešca, to so odsevni trakovi in kresničke;
  • upoštevajte prometne predpise: prečkajte cesto na označenih prehodih za  pešce, hodite  po pločnikih oziroma ob levem robu ceste;
  • predvidevajte ravnanja drugih udeležencev v prometu.

Več o tem lahko preberete tukaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice