Ste že kdaj kupili vstopnice izven uradne strani organizatorja dogodka, tekme, nato pa ste kljub plačanim vstopnicam ostali na zunanji strani dvorane oziroma ugotovili, da ste vstopnico krepko preplačali?

Niste edini. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so že večkrat izpostavili težave, s katerimi se srečujejo potrošniki pri nakupu vstopnic za različne dogodke na spletni platformi Viagogo, kjer lahko posamezniki in podjetja preprodajajo vstopnice za različne dogodke.

Vendar je vse skupaj (namenoma) videti, kot da gre za spletno stran uradnega prodajalca vstopnic. Obstaja tudi slovenska različica te strani, vendar so splošni pogoji, kjer so opisane vse pravice in dolžnosti potrošnika, na voljo le v angleščini. 

Vstopnice dražje kot pri uradnem prodajalcu

Ravno zaradi pomanjkanja transparentnosti se potrošnik hitro znajde v položaju, ko nič hudega sluteč kupi vstopnico, za katero se izkaže, da je nekajkrat dražja kot pri uradnem prodajalcu. Ker to po navadi ugotovi šele po nakupu, je prepozno. »Potrošnikom svetujemo, da kupujejo vstopnice le pri uradnih oziroma pooblaščenih prodajalcih. Le tako bodo lahko prepričani, da za vstopnico ne bodo plačali več, kot je določil organizator,« opozarja Matjaž Jakin iz Svetovalne pisarne Zveze potrošnikov Slovenije. 

Sporne prakse družbe Viagogo

Glede na to, da je družba Viagogo registrirana v Švici, je nadzorni organi ne morejo kaznovati, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije. Tu se po njihovih besedah v praksi pokaže popolna neučinkovitost nadzornih organov in zakonodaje, ki naj bi ščitila potrošnike, saj splet žal ne pozna državnih meja, dodajajo.

Ključne težave, ki jih na Zveza potrošnikov Slovenije opaža v primeru Viagogo in o katerih so obvestili tudi Tržni inšpektorat Republike Slovenije, so: 

− zavajanje potrošnikov z vzbujanjem vtisa, da gre za uradnega prodajalca vstopnic; 
− splošni pogoji in izjava o zasebnosti so v angleškem jeziku, čeprav je stran v slovenščini; 
− netransparentnost končne cene, ki jo bo potrošnik v resnici plačal (izjemno visoki »stroški rezervacije«, ki so skriti); 
− zahtevan vnos osebnih podatkov kupca, vključno s številko kreditne kartice, še pred navedbo končne cene; 
− lažno vzbujanje vtisa, da je zanimanje za vstopnice izjemno in da mora pohiteti z nakupom, preden jih zmanjka; 
− zavajanje, da Viagogo 100-odstotno jamči za dostavo veljavnih vstopnic.

Kampanja ozaveščanja skupaj z organizacijami

Ker se spletna stran pogosto pojavi na vrhu Googlovih iskalnih zadetkov, je možnost, da bodo potrošniki kupili vstopnice, misleč, da kupujejo od uradnega prodajalca dogodka, precej velika. S podobnimi težavami se srečujejo povsod po svetu, vendar do zdaj nadzornim organom Viagogu ni uspelo preprečiti spornih praks, skupne rešitve pa v Evropski uniji za zdaj še ni na vidiku.

Skupaj z Evropsko potrošniško organizacijo BEUC in švicarsko potrošniško organizacijo FRC, ki je v Švici začela obsežno kampanjo ozaveščanja potrošnikov o pasteh nakupovanja na spletni strani Viagogo, so se zato pri Zvezi potrošnikov odločili, da se pridružijo kampanji ozaveščanja skupaj z organizacijami iz Belgije, Češke, Finske, Poljske, Slovaške in Španije. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice