Zveza potrošnikov Slovenije svari pred zlorabo bančnih kartic in priporoča varnostne ukrepe.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) svarijo pred zlorabami plačilnih kartic, še posebej na spletu, potrošnikom pa so pripravili tudi nasvete, s pomočjo katerih se lahko zaščitijo pred zlorabami. 

Goljufi pošiljajo elektronsko pošto, SMS sporočila

Večina bank poroča o povečanem številu zlorab plačilnih kartic, največ ljudi pa je s prevaro oškodovanih na spletu, so sporočili iz ZPS. Zlorabe so pogostejše na spletnih straneh brez ustrezne varnostne zaščite, dogajajo pa se tudi z vabljenjem na lažne spletne strani, kjer uporabnik vnese podatke svoje bančne kartice in jih s tem preda prevarantom.

"Goljufi sporočila pošiljajo po elektronski pošti, sporočilih SMS in celo po navadni pošti v imenu vaše banke, Pay Pala ali drugega ponudnika plačilnih storitev. Povprečen znesek zlorabe je 400 evrov," so zapisali na ZPS, kjer priporočajo pozoren pregled spletne strani in njenega spletnega naslova.

Varnostni ukrepi za zavarovanje bančne kartice

Na ZPS so svetovali v več primerih tovrstnih goljufij in oblikovali priporočila za čim bolj varno uporabo plačilnih kartic.

Med drugim priporočajo uporabo varnostnega sporočila, uporabo zaščitene programske opreme in opravljanje plačil na varnih "https" straneh ter straneh, ki uporabljajo "3D secure" in "Verified by Visa". Uporabnikom svetujejo nakupe na preverjenih spletnih straneh oziroma le tam, kjer zahtevajo trimestno varnostno številko s hrbtne strani kartice. Podatkov kartice nikoli ne posredujte po telefonu ali elektronski pošti, svetujejo na ZPS.

Priporočajo tudi nastavitev limita na kartici, uporabo predplačniške kartice za spletna plačila in uporabo plačila po prevzemu. Zlorabi kartice se lahko izognete tudi tako, da PIN številko kartice hranite ločeno od kartice, morebitno zlorabo pa takoj prijavite banki.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice