Slika je simbolična.
V zadnjem času je elektrika vedno dražja. Ali veste, da je mogoče privarčevati pri računu za elektriko, ne da bi pri tem žrtvovali udobje? Na Zvezi potrošnikov Slovenije so ugotovili, da lahko z upoštevanjem nasvetov prihranimo več kot 260 evrov na leto.

S preprostimi spremembami lahko prihranimo tako energijo kot denar. Če imamo prižgane luči, ko je še dovolj naravne svetlobe, vklapljamo pomivalni ali pralni stroj, ki ni poln, neredno čistimo filtre v napravah, ali odstranjujemo led iz zamrzovalnika, kuhamo brez pokrovk in prepogosto odpiramo hladilnik, lahko porabimo od 30 do 40 odstotkov več energije, kot bi je sicer.

Prihranimo pa lahko tudi tako, da med kurilno sezono znižamo temperaturo v stanovanju za vsaj eno stopinjo Celzija. Vsaka stopinja manj na termostatu namreč pomeni šest odstotni prihranek pri energiji za ogrevanje.

Zato so pri Zvezi potrošnikov Slovenije pripravili nasvete, kako lahko zmanjšamo porabo električne energije in znižamo račun za elektriko.

Naprave, ki jih ne potrebujemo naj bodo izklopljene, ne v pripravljenosti

Vampirske naprave so tiste, ki električno energijo porabljajo tudi, ko jih ne uporabljamo. To so na primer igralne konzole, televizorji, prenosni računalniki, ki so priklopljeni na polnilni kabel tudi, ko so popolnoma napolnjeni in nekateri kuhinjski aparati, kot so kavni aparati, mikrovalovne pečice in podobno.

Vsaka od teh naprav je v stanju pripravljenosti 8030 ur na leto in porabi od štiri do 120 kilovatnih ur letno. To pomeni, da se letni strošek naprave, ki je v pripravljenosti, giblje od 84 centov do 25 evrov.

Če bi torej, vse naprave, ki so v pripravljenosti izklapljali, ko jih ne potrebujemo, bi na leto prihranili več kot 50 evrov.

Ugašajmo luči, ko zapustimo sobo oziroma dom

Prihranimo lahko, če vestno ugašamo luči, ko jih ne potrebujemo. Poleg tega bomo prihranili tudi, če bomo varčne in halogenske žarnice zamenjali z LED sijalkami.

Če bomo varčne žarnice, ki gorijo štiri ure na dan, zamenjali z LED sijalkami, lahko prihranimo 70 kilovatnih ur oziroma petnajst evrov na leto.

V primeru zamenjave halogenskih žarnic bo prihranek še višji, saj bomo prihranili 200 kilovatnih ur oziroma dobrih 42 evrov na leto. Na letni ravni lahko tako samo z zamenjavo žarnic prihranimo več kot 40 evrov.

Med ščetkanjem zob naj bo pipa zaprta

Med ščetkanjem zob bi morala biti pipa zaprta. V nasprotnem primeru namreč ena oseba v gospodinjstvu porabi 10 litrov vode na dan samo za to opravilo, kar pomeni, da na leto porabi 34 evrov električne energije, ki bi jo lahko prihranila.

Če podobno dela več članov gospodinjstva, bi lahko na letni ravni prihranili še več.

Znižajmo temperaturo vode v bojlerju

Pri računu za električno energijo lahko prihranimo tudi tako, da znižamo temperaturo vode v bojlerju z 80 na 60 stopinj Celzija.

S tem bomo porabo električne energije, ki jo potrebujemo za to, da se voda v bojlerju segreje, zmanjšali za 593 kilovatnih ur in posledično prihranili 125 evrov na leto.

Če želimo prihraniti, se je bolje tuširati, ne kopati 

Če se kopamo, bomo naenkrat v povprečju porabili 90 litrov vode, če se tuširamo na devet litrov vode na minuto.

Na ta račun lahko ena oseba v gospodinjstvu, ki namesto kopanja izbere tuširanje, prihrani deset litrov tople vode.

Tako lahko prihranimo približno 27 evrov na leto, če vodo ogrevamo z električnim bojlerjem oziroma 18 evrov na leto, če jo ogrevamo z zemeljskim plinom.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice