V Dravogradu in Vuzenici so v polni pripravljenosti na napovedan povečan pretok reke Drave, ki bo po napovedih najvišji v noči na ponedeljek, predvidoma po polnoči.

Po zadnji hidrološki napovedi Agencije Republike Slovenije za okolje, bo pretok Drave predvidoma dosegel 1200 kubičnih metrov na sekundo, kar je manj od prvotnih napovedi. Z avstrijske stranipa poročajo, da naj bi pretok dosegel 1600 kubičnih metrov na sekundo. Napovedujejo tudi povečanost vodnatosti pritokov Drave v Sloveniji. Drava bo ob tem poplavljala na več mestih ob strugi.

Že od včeraj sta v Dravogradu in Vuzenici aktivirana štaba civilne zaščite. Začeli so tudi z razdeljevanjem protipoplavnih vreč. Civilna zaščita, prostovoljni gasilci in druge službe pa so v pripravljenosti tudi danes že ves dan, poroča STA.

Sestanek z avstijskimi kolegi

Predstavniki dravograjske občine in štaba civilne zaščite so se dopoldne sestali s kolegi v sosednji avstrijski občini Labot, s katerimi so stalno v stiku in si izmenjujejo podatke. V Labotu so opoldne za tovornjake zaprli most čez Dravo proti Pliberku.

 Zaprta cesta

Po podatkih slovenskega prometno-informacijskega centra za državne ceste pa so popoldne zaradi poplavljenega cestišča na avstrijski strani za promet zaprli tudi cesto Dravograd-Vič preko mejnega prehoda Vič, ki vodi do Labota.

Nočno dežurstvo

Danes ponoči bodo gasilci opravljali obhode na najbolj kritičnih mestih ob reki Dravi, čez dan pa so že postavili dodatne protipoplavne vreče.

S preprekami so zaščitili deset objektov ob Dravi na Ribiški poti, v blokovskem naselju Meža pa je izdano opozorilo, da v primeru sirene prebivalci izvedejo samozaščitne ukrepe. Omenjeno blokovsko naselje je namreč na območju med sotočjem Meže in Mislinje in reko Dravo, v katero se skupaj izlivata, še poroča STA.

Sirena z alarmom za tamkajšnje prebivalce

V primeru, da bo pretok Drave v Dravogradu dosegel 1200 kubičnih metrov na sekundo, se bo namreč tam preventivno sprožila sirena z alarmom za nevarnost, ki traja dve minuti. To za prebivalce ob Dravi in pritokih Meži in Mislinji pomeni, da morajo spremljati obvestila v medijih in ravnati samozaščitno. Vrednejše predmete morajo premakniti v višje ležeče prostore in z območij, kjer bi lahko poplavljalo, umakniti tudi avtomobile, je za STA pojasnil podžupan Občine Dravograd in član civilne zaščite Anton Preksavec.

V Dravogradu napolnili več kot 1000 protipoplavnih vreč

Pri pretoku reke Drave okoli 1400 metrov na sekundo se Drava pod hidroelektrarno Dravograd že prelije na Ribiško pot in lahko začne zalivati prve hiše. A naj bi prepreke, ki so jih nastavili in jih še bodo, pri takem pretoku to še preprečevale, medtem ko pri pretoku okoli 1600 kubičnih metrov na sekundo prepreke ne zmorejo več zagotavljati neprepustnosti, je še dodal Preksavec.

Vuzenica tudi pripravljena

V Vuzenici, kjer so se, podobno kot v Dravogradu, novembra 2012 spopadali z velikim poplavljanjem Drave, so v pripravljenosti, dopoldne se je ponovno sestal tudi štab civilne zaščite. Kot je za STA zvečer povedal župan Občine Vuzenica Franjo Golob, jih veseli, da so zdaj napovedi glede pretoka Drave bolj optimistične, za Vuzenico je namreč kritična meja pretoka 1800 kubičnih metrov na sekundo. 

Zadnji podatki

Danes ob 19.53 uri je bil pretok Drave pri hidroelektrarni Dravograd 882 pri hidroelektrarni Vuzenica pa 903 kubičnih metrov na sekundo, kažejo podatki na spletni strani družbe Dravske elektrarne Maribor.

Vir: Dravske elektrarne Maribor

V času najhujših poplav, ki so bile leta 2012 se je pretok reke Drave na tem območju gibal med okoli 2500 do skoraj 3000 kubičnih metrov na sekundo, v Zlatoličju pa je po podatkih Dravskih elektrarn Maribor takrat presegel 3000 kubičnih metrov na sekundo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice