Hrvaški prevozniki so več kot nezadovoljni, ker je slovenska prepoved tranzitnega prometa težkih tovornih vozil nad 7,5 tone povzročila dodatne gneče na mejnih prehodih, prisiljeni so tudi na daljše poti. To potezo vidijo kot povračilni ukrep.

Potem ko so naši južni sosedje marca prav tako prepovedali promet tovornih vozil, težjih od sedem ton in pol, je zdaj z zaporo na nekaterih mestih vrnila še Slovenija. To je povzročilo veliko nezadovoljstva. Na Hrvaškem že napovedujejo proteste zaradi omejitev za tovornjake na mejnih prehodih s Slovenijo, na slovenski strani pa civilna iniciativa za ptujsko obvoznico napoveduje nadaljevanje pritiska za izgradnjo obvoznice z istočasnimi protesti konec junija na več lokacijah na podravski trasi. 

Sto klicev jeznih tovornjakarjev

Prometni znaki o prepovedi prehoda za težke tovornjake pije živce hrvaškim prevoznikom. »Tovornjakarji se dnevno obračajo na nas. V zadnjih dveh dneh smo imeli okrog sto klicev v zvezi s to prepovedjo,« pripoveduje komandir Postaje mejne policije Zavrč Franc Polič.

Jeza tovornjakarjev je po svoje razumljiva, saj jih je večina nad prepovedjo presenečenih. Danes je okoli poldneva v vrsti na prestop mejnega prehoda Zavrč čakalo le nekaj tovornjakov.

»Razumem, da se ljudje pritožujejo zaradi tovora, ki gre mimo. Tudi jaz ne bi želel, da skozi mojo vas vozi na tisoče kamionov,« pa prepoved razume šofer tovornjaka, ki ima prevozniško podjetje Danko Novaković.

Prepoved posledica hrvaške poteze

Prepoved pomeni povečanje časa transporta in stroškov, ki že delajo sive lase prevoznikom. Hrvati s prsti kažejo na lastno ministrstvo za promet, ki po njihovem ne razume problematike.

»Mislim, da bi morali se pogovarjati, sodelovati in iskati konkretne rešitve, ki bodo koristne za vse tisti, ki se ukvarjajo s cestnim prevozom in ki plačajo davke, iz katerih lepo živijo ti ljudje na tem ministrstvu in dobivajo plače, ki ji ne zaslužijo,« je oster predsednik Sindikata hrvaških voznikov Miljenko Gočin.

Prepoved Slovenije vidijo kot povračilni ukrep za zapiranje mejnega prehoda Mursko Središče, ki ga v začetku marca samovoljno sprejela Hrvaška.

Napovedani protesti na obeh straneh

Hrvaški prevozniki napovedujejo proteste, če se prometna ureditev ne bo spremenila. Komandir Postaje mejne policije Zavrč Franc Polič pojasnjuje, da so v zadnjih treh dneh na Zavrču obrnili 21 tovornjakov, kar je glede na povprečen promet 500 do 600 vozil na dan zanemarljivo.

A ne za tovornjakarje, ki so morali ubrati drugo pot. Na ceste bodo konec junija šli tudi na slovenski strani meje. Domačini ob s tovornjaki obremenjeni Ormoški cesti bodo pritiskali še naprej. 

»Vsekakor je bil ukrep omejitve prometa težkih tovornih vozil ukrep v pravo smer, vendar žal, ker je bilo izločeno Medžimurje, ki predstavlja glavnino vseh tovornjakov tukaj, bistvenega učinka ne bo,« pravi vodja odbora Civilne iniciative za ptujsko obvoznico Sergeja Puppis Freebairn

Zato napovedujejo nov, večji protest na več lokacijah po podravski trasi. Medtem pa so med kladivom in nakovalom šoferji tovornjakov. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice