Slika je simbolična.
Toplotna obremenitev je velika, v Ljubljani se obeta še kakšna tropska noč.

V noči s sobote na nedeljo se v Ljubljani temperatura zraka ni spustila pod 20 stopinj Celzija. To pomeni, da je za nami prva letošnja tako imenovana tropska noč, pričakuje se še kakšna, je za STA povedal dežurni meteorolog na Agenciji Republike Slovenije za okolje Benedikt Strajnar.

Po napovedih meteorologov bo predvidoma do četrtka po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Z današnjim dnem smo dosegli vrh letošnjega prvega vročinskega vala in sedaj sledi še nekaj dni s podobnimi temperaturami med 30 in 35 stopinjami Celzija do srede, potem pa bo od četrtka do sobote malenkost manj vroče.

Te prve dni je verjetnost neviht zelo majhna, pa še tam, kjer bi nastale, bi to bile kratkotrajne vročinske nevihte. To je danes možno predvsem na območju gora severne in severozahodne Slovenije, v ponedeljek je kakšna nevihta možna predvsem v Posočju, drugod po Sloveniji pa je verjetnost neviht zelo majhna v teh dneh, je za STA povedal dežurni meteorolog.

Kako bo v prihodnjih dneh?

V prihodnjih dneh bo pihal tudi jugozahodni veter, tako da bodo kotline osrednje in vzhodne Slovenije tiste, kjer bo najtopleje. Od četrtka dalje bodo temperature za kakšno stopinjo nižje, je povedal meteorolog.

Z dnevi se bo doživljanje temperaturnih obremenitev stopnjevalo. Po Strajnarjevih besedah je moteč faktor predvsem noč, ko se zrak ne shladi, tudi zato ne, ker je noč kratka.

Danes je bil tako prvi dan, ko se je v Ljubljani temperatura spustila samo do 20 stopinj in teh 20 stopinj zjutraj je potem prag za tako imenovano tropsko noč. Strajnar pričakuje še nekaj tropskih noči vsaj v Ljubljani, razlog za to je tudi učinek mesta.

Zaradi velike toplotne obremenitve je Agencija Republike Slovenije za okolje izdala oranžno vremensko opozorilo za vse dele države do vključno srede, razen za severozahod, za katerega je izdano rumeno vremensko opozorilo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice