Katero mesto zaseda Mestna občina Ptuj na lestvici transparentnosti? Izsledki raziskave kažejo, da slovenske občine v veliki meri ne omogočajo ustrezne participacije ali informiranja občank in občanov.

Da bi ponudili širši vpogled v transparentnost delovanja lokalne samouprave, predstavili dobre in slabe prakse ter podali priporočila, kako stanje izboljšati, so na inštitutu Danes je nov dan z Organizacijo za participatorno družbo ter Pravnim centrom za varstvo človekovih pravic in okolja izvedli raziskavo transparentnosti in odprtosti slovenskih občin.

Rezultate so zbrali na interaktivnem spletnem mestu Lestvica transparentnosti, kjer lahko vsak preveri, kako se je izkazala njegova občina in jo primerja z ostalimi. 

V raziskavi so z 80 kazalniki ocenili vseh 212 slovenskih občin. Ocenjevali so transparentnost delovanja občinskega sveta, preglednost občinskih spletnih mest in dostopnost informacij, transparentnost in vključenost v postopke sprejemanja proračunov, dostopnost spletnih mest ter vključenost javnosti v delovanje občin.

Za vsako občino so podali tudi pet priporočil, s pomočjo katerih lahko javnost še bolj vključijo v svoje delovanje.

Na spletnem mestu Lestvica transparentnosti si lahko občanke in občani ogledajo, kako vključujoča je njihova občina.

Zaključki raziskave kažejo zaskrbljujočo sliko

Izsledki raziskave kažejo, da imajo slovenske občine še precej možnosti za napredek, saj večina pri odpiranju svojega delovanja ni proaktivna, ampak zgolj sledi zastarelim praksam in neambiciozni zakonodaji. 

Še bolj so zaskrbljujoči podatki, da kar 168 občin na nekaterih področjih ne zadošča niti minimalnim zakonskim standardom. 

Pridobljeni podatki so pokazali povezavo med številom doseženih točk in populacijo ter tudi med številom doseženih točk in višino proračuna. 

Občine z večjim številom prebivalcev in višjim proračunom so praviloma bolj odprte in transparentne ter obratno - manjše občine so v večini primerov manj transparentne in odprte.

Kako se je odrezala ptujska občina? 

V povprečju so slovenske občine dosegle 34,9 od 100 točk, torej le nekaj več kot tretjino vseh kazalnikov. Najbolje se je odrezala Mestna občina Ljubljana, ki je osvojila 69,2 točke, kar predstavlja le približno dve tretjini točk.

Mestna občina Maribor je dosegla 48,7 točk, kar jo uvršča na 12. mesto. Dosti boljše se je odrezal Ptuj, ki je z 58,65 točkami tik za Ljubljano in je na lestvici transparentnosti zasedel drugo mesto. Murska Sobota je zbrala 42,2 točk in pristala na 40. mestu. 

Ptuj je na lestvici takoj za Ljubljano.

Najbolj transparentna je Ljubljana

Po Ljubljani in Ptuju je na tretjem mestu lestvice občina Postojna. Sledijo občine Ajdovščina, Brežice, Kamnik, Škofja Loka, Medvode in Celje.

Občina Hrpelje – Kozina zaključuje lestvico občin z najboljšo odprtostjo in transparentnostjo.

Lestvica 15. najbolje uvrščenih občin.

Na repu lestvice pomurske in podravske občine 

Med občinami, ki so se v raziskavi najslabše odrezale so občine Horjul, Vuzenica, Podvelka, Radeče, Sveta Ana, Zavrč, Bloke, Odranci in Veržej. 

Le 13,5 točk je zbrala občina Velika Polana, ki je s tem zasedla zadnje mesto. 

15. občin, ki zbrale najmanj točk in se uvrstile na rep lestvice.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice