Konec meseca naj bi se v Miamiju na tekmi slovenskih košarkarskih zvezdnikov Gorana Dragića in Luke Dončića mudilo kar dva tisoč Slovencev. Na slovensko invazijo v ZDA se pripravljajo tudi slovenski podjetniki.

Slovenska košarkarska evforija po osvojitvi evropskega naslova leta 2017 doživlja nov vrhunec s spremljanjem najmočnejše košarkarske lige na svetu NBA. To je z izjemnim prvim letom med najboljšimi podkrepil Luka Dončić, katerega je nedavno v Dallasu spremljala 100-članska navijaška skupine iz Slovenije. A še veliko večja invazija se pripravlja 28. marca, ko se bosta v Miamiju pomerila Goran Dragić in Dončić.

Letalske vozovnice, komplete vstopnic za tekmo in prenočišča ponuja več slovenskih turističnih agencij. Skupaj s tistimi, ki se bodo konec marca v Miami odpravili v lastni režiji, naj bi se po nekaterih ocenah na tekmi zbralo kar okoli dva tisoč Slovencev.

Slovenska baza sredi Miamija

Slovenko 'invazijo' bodo izkoristili v Ptujski kleti, kjer ob robu tekme v Miamiju pripravljajo poslovno-promocijski dogodek, v sklopu katerega bodo predstavili slovenska vina in kulinariko ter Slovenijo kot turistično destinacijo.

»Ko smo slišali, koliko Slovencev se odpravlja na to tekmo smo vinarju skupaj s Slovensko turistično organizacijo in zavodom VinoFeel, ki organizira vinske dogodke po svetu, strnili vrste,« pravi vodja poslovanja s tujino pri Ptujski kleti Vinko Mandl.

Ptujska klet izmed tujih držav največ izvozi prav v ZDA, kar 46 odstotkov vsega izvoza. Tako vsako leto čez lužo skupaj z uvoznikom in distributerji pripravijo 'road show'. Letos se je ta dogodek datumsko prekril z marčevsko tekmo Dragića in Dončića v Miamiju, kamor se odpravljajo številni Slovenci.

»Američanom bomo skušali pokazati, da imamo poleg izjemnih športnikov tudi čudovito pokrajino, vino in kulinariko,« obljublja Mandl.

Slovensko vino, pivo, sokovi in jedača

Tako bodo pripravili pravo slovensko bazo, na katerem se bodo predstavljala slovenska podjetja, STO pa bo promoviral Slovenijo kot turistično destinacijo.

»Vse več podjetij in vinarjev izkazuje interes, da bi sodelovali pri tem dogodku. Kot zdaj kaže se bodo poleg slovenskih vin prikazovale še slovenske brezalkoholne pijače in pivovarji. Odprti smo za vse. Slovenijo želimo prikazati skozi prizmo vseh izdelkov, ki so prisotni na ameriškem trgu,« dodaja.

Promocija za podjetnike, druženje za navijače

Tudi gostinski lokal v neposredni bližini dvorane v Miamiju bo ovit v slovenske barve. Slovenci in vsi drugi obiskovalci bodo tam lahko uživali ob slovenskih dobrotah, organizatorji pa bodo skušali poskrbeti, da bodo tudi cene slovenske.

»V prvi vrsti bo dogodek namenjen predstavitvi Slovenije, vsej zainteresirani javnosti, da Slovenijo prikažemo kot čudovito turistično destinacijo, potem pa bo sledila degustacija slovenske kulinarike in vin,« še razkriva vodja poslovanja s tujino pri Ptujski kleti.

Dogodek tako dobiva tudi v ZDA vse večjo veljavo, saj pri organizaciji poleg STO in vinarjev sodeluje tudi slovensko veleposlaništvo v ZDA. Udeležbo na dogodku so tako napovedali že številni poslovni partnerji čez lužo, ki bi lahko v prihodnje na ameriško tržišče spravili še več slovenskih izdelkov.

»Obetam si, da bomo vsi imeli eno lepo doživetje. Takšen povezovalni dogodek z dvema izjemnima športnikoma, ki Slovenijo kujeta v zvezde, tudi priložnost, da se slovenska podjetja, ki želijo postati zvezde na svojem področju, predstavijo širši javnosti,« zaključuje Mandl. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice