Pustna sobota in pustna nedelja se že poslavljata, pred nami je še pustni torek. Kaj v zvezi s pustom pa pove statistika?

Po pustnem torku pride pepelnična sreda, s katero se začne za kristjane 40-dnevni post, to je čas pred veliko nočjo, v katerem se omejujejo med drugim tudi pri uživanju hrane, zlasti mesa.

Ste vedeli? 

Prebivalec Slovenije je v 2018 porabil za prehrano povprečno 93 kilogramov mesa. Samooskrba s svežim mesom in predelanimi mesnimi proizvodi ni bila v Sloveniji v letih od 2000 do 2018 nikoli 100-odstotna, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije.

Visoke stopnje samooskrbe smo dosegali pri svežem konjskem, govejem in perutninskem mesu, omenjene vrste mesa izvažamo. Pri svinjini pa je bila stopnja samooskrbe najnižja, v 2018 le 38-odstotna. To pomeni, da je bilo od svinjine, v 2018 porabljene v Sloveniji, v Sloveniji pridelane le 38 odstotkov.

Priimki, ki nas lahko spominjajo na pust

1. januarja 2019 je bilo v Sloveniji 353 prebivalcev s priimkom Pust, 314 s priimkom Kurent in 37 s priimkom Krof. Največ Pustov in Kurentov je na omenjeni datum živelo v osrednjeslovenski statistični regiji. 

Pustov je bilo 138, ta priimek je bil na 653. mestu po pogostnosti, Kurentov pa 179. Priimek Kurent je bil na 473. mestu po pogostnosti. V podravski statistični regiji, kjer so kurenti doma, se je pisalo Kurent le 10 prebivalcev. 

Pustne šeme in statistika

Od januarja do novembra 2019 je Slovenija uvozila za skoraj osem milijonov evrov prazničnih, karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo, upoštevani so tudi čarovniški triki in podobno, izvozila pa je takih izdelkov v tem času za skoraj tri milijone. 

Pri trgovanju s tovrstnimi artikli je bila slovenska glavna partnerica Italija. Iz te države smo namreč uvozili za 2,3 milijona evrov karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo, izvozili v omenjeno državo pa smo jih za 2 milijona evrov. 

Vrednost uvoza karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo je v vseh letih od 2000 naprej močno presegala vrednost izvoza.

Brez krofov ni pusta. Koliko nas stanejo pustni krofi? Preverite v infografiki.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice