Slika je simbolična.
Po včerajšnjem zapletu je danes prišlo do ponovne prekinitve seje. Padli sta le dve spremembi.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji konferenci po redni seji vlade, kjer so pretresali ukrepe, obvestil, da je bila opravljena široka razprava. 

Kot je povedal, so se na vladi strinjali, da bodo ukrepe sproščali postopno in premišljeno. 

Karanten ob tveganem stiku ne bodo več odrejali

Poklukar je napovedal spremembo, in sicer, da se od jutrišnjega dne več ne odreja karanten ob tveganem stiku z okuženim s koronavirusom, s tem pa se konča tudi epidemiološko iskanje stikov.

Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje ne bo več iskala in obveščala tveganih stikov okuženih. 

Je pa podano priporočilo, da se oseba sedem dni po zadnjem tveganem stiku z okuženo osebo v skupnem gospodinjstvu samotestira na novi koronavirus, je vlada po seji zapisala v sporočilu za javnost. Zaradi ukinitve karanten je vlada razveljavila tudi sklep o skrajšanju karantene.

Glede vseh ostalih sproščanj je bila danes na seji opravljena obširna razprava. Po besedah Poklukarja je potrebnih še več posvetovanj, zato danes drugih večjih sproščanj ukrepov niso sprejeli.

Ukinjen pogoj PCT pri vstopu v Slovenijo

Kot so naknadno sporočili, je vlada na seji poleg ukinitve karanten sprejela še odlok, s katerim ukinja pogoj PCT pri vstopu v Slovenijo.

Več informacij trenutno ni znanih. Prav tako ni znano, kdaj se bo vlada ponovno sestala s stroko in kdaj bo sledilo še kakšno sproščanje ukrepov. Po neuradnih informacijah STA bi se lahko že v soboto ponovno sestala strokovna skupina za covid-19, vlada pa bi lahko kasneje o rahljanju odločala na dopisni seji.

Spomnimo ...

Vladno odločitev je bilo sicer pričakovati že v četrtek, a ministrska ekipa na dopisni seji ni odločala o epidemičnih ukrepih.

Po poročanju nekaterih medijev se je zapletlo zaradi zahtev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki si želi širšega rahljanja ukrepov, kot so ga v torek na posvetu na Brdu pri Kranju predlagali predstavniki zdravstva.

Počivalšek je v sredo v izjavi za medije namreč napovedal, da bo vladi predlagal podaljšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov, ki lahko trenutno obratujejo do največ 22. ure, na polnoč.

Prav tako je napovedal, da bo predlagal ponovno odprtje nočnih klubov in diskotek ob upoštevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani n ob opravljenem hitrem antigenskem testu na koronavirus, ki bi moral biti opravljen pred največ 12 urami.

Poklukar je po današnji seji sicer dejal, da predlog ponovnega odprtja nočnih klubov na zakasnitve pri rahljanju ukrepov ni imel vpliva. Vsi predlogi, ki so bili podani na seji, so po njegovih besedah sledili predlogom stroke.

Udeleženci posveta pa so vladi predlagali ukinitev pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.

V gostinstvu so predstavniki zdravstva po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 Mateje Logar predlagali ukinitev pogoja PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih.

Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj niso predlagali.

Iz ministrstva za notranje zadeve so STA sporočili, da so na današnji seji med drugim predlagali odpravo prepovedi zbiranja ljudi.

Po njihovem predlogu bi se lahko zbiralo do 20 ljudi, na javnih prireditvah ob upoštevanju pogoja PCT pa do 1500.

Starejše novice