Razmere na trgu dela v Sloveniji so bile v letu 2019 zelo dobre, stopnja brezposelnosti je bila ena najnižjih, število delovno aktivnih precej visoko. S pojavom koronavirusa pa so se pričakovanja glede zaposlovanja in brezposelnosti močno poslabšala.

Podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da je bilo leto 2019 v Sloveniji z vidika trga dela eno najboljših, saj je bila stopnja anketne brezposelnosti konec prejšnjega leta najnižja, odkar jo merimo in je tako znašala 4,0 odstotka.

Takšno aktivno in neaktivno prebivalstvo izvajajo na Statističnem uradu Republike Slovenije že od leta 1997, do sedaj pa še niso izmerili tako nizke vrednosti podatka. 

Delovno aktivnih, torej zaposlenih in samozaposlenih skupaj, je bilo konec leta 2019 več kot 900.000, od tega pa je bilo skoraj 93.000 posameznikov samozaposlenih.

Podatki nadalje kažejo, da je približno 18 odstotkov delovno aktivnih posameznikov svoje delo včasih ali občasno opravljalo doma, približno polovica pa se je na delo vozila v drugo občino.

Razmere na trgu dela v 2020 zelo verjetno slabše kot v 2019 

Statistični urad predvideva, da bodo prej omenjeni vzpodbudni podatki letos precej drugačni. Pričakujemo lahko, da bo v 2020 stopnja brezposelnosti višja, število delovno aktivnih pa nižje.

Nižje bo tudi število dnevnih migrantov, delež tistih, ki delajo doma, pa bo višji. Tudi položaj dnevnih migrantov, ki delajo v tujini, je negotov. Več o spremembah na trgu dela, ki jih je povzročil novi koronavirus, bodo na Statističnem uradu poročali šele čez nekaj mesecev. 

Trenutno je veliko delovno aktivnih na čakanju na delo. Nekaj jih dela od doma. Nekatere dejavnosti so popolnoma zastale, nekatere delujejo okrnjeno. Na drugi strani pa še vedno obratuje nekaj dejavnosti in v njih delovno aktivni posamezniki, ki skrbijo, da naša življenja potekajo približno normalno.

Statistični urad zato navaja število delovno aktivnih v nekaterih poklicnih skupinah, ki smo jim v tem času, ko zaradi znanih razmer ostajamo doma, lahko še posebno hvaležni. Pri navajanju poklicnih skupin zaradi lažje berljivosti urad uporablja samo nevtralno moško obliko, ki pa zajema tako ženske kot moške.

Foto: Statistični urad Republike Slovenije

Delovno aktivni in zdravje

Kako bodo posledice novega koronavirusa vplivale na delovno aktivne prebivalce Slovenije in na njihovo zdravje, bomo izvedeli v prihodnjih mesecih in letih. Gotovo pa te posledice pri zaposlenih ne bodo enake kot pri samozaposlenih. Tudi v bolj »normalnih« razmerah se omenjeni skupini delovno aktivnih z vidika zdravja precej razlikujeta. 

V letu 2017 je bilo med samozaposlenimi 28 odstotkov takih, ki pri svojem delu niso imeli nobenih težav. Med preostalimi, ki pa so imeli kakšne težave, je bila najpogostejša težava izpad prihodka v primeru bolezni, takšen primer je navedlo 27 odstotkov samozaposlenih. Ali se ta težava odraža tudi drugje in kako se po dejavnikih zdravja razlikujejo zaposleni in samozaposleni, prikazujejo podatki v spodnjem grafikonu.

Foto: Statistični urad Republike Slovenije

S svojim splošnim zdravstvenim stanjem so bolj zadovoljni zaposleni kot samozaposleni. Kljub temu je delež tistih, ki v enem letu niso nikoli obiskali zdravnika, znatno večji med samozaposlenimi. To še posebno velja za obisk splošnega oziroma osebnega zdravnika, v manjši meri pa tudi za obisk specialista in zobozdravnika ali ortodonta. 

Kakšni so obeti?

Razmere na trgu dela v 2019 dobre. Pričakovanja glede zaposlovanja in brezposelnosti so se s pojavom novega koronavirusa v Sloveniji močno poslabšala. V aprilu 2020 je zmanjšanje zaposlovanja pričakovalo kar 45 odstotkov podjetij v predelovalnih dejavnostih, 24 odstotkov podjetij v trgovini na drobno, 39 odstotkov podjetij v storitvenih dejavnostih in 20 odstotkov podjetij v gradbeništvu. Na drugi strani pričakuje povečanje brezposelnosti kar 87 odstotkov slovenskih potrošnikov.

Foto: Statistični urad Republike Slovenije

Trenutna registrirana brezposelnost v Sloveniji

Epidemija koronavirusa je prekinila ugodno gibanje brezposelnosti. Rast števila na novo registriranih brezposelnih se je marca zaradi negotovih razmer hitro povečala, zaposlovanje pa se je upočasnilo. Minuli mesec je bilo tako registriranih 77.855 brezposelnih oseb, kar na mesečni ravni predstavlja 0,5-odstotno, na letni pa 1,7-odstotno rast.

Kot kažejo podatki Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, se je minuli mesec v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 7848 brezposelnih, kar je 51,7 odstotka več kot februarja in 56,2 odstotka več kot marca lani.

Kot so še pojasnili v zavodu, se je minuli mesec v mesečni primerjavi brezposelnost povečala v sedmih območnih službah, najbolj v kranjski, za 3,1 odstotka, pa tudi v mariborski, kjer se je brezposelnost povišala za 1,6 odstotka.

Manj brezposelnih pa je bilo v območnih službah Ptuj, kjer se je brezposelnost znižala za 1,1 odstotka in Murska Sobota, kjer se brezposelnost od vseh območnih služb Zavoda najbolj zmanjšala, in sicer za 4,4 odstotka.

Foto: Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice