Registracija avtomobila na Slovaškem ali v Nemčiji v izogib davkom? Furs preverja ...

Finance poročajo o Fursovem aktivnem preverjanju lastnikov avtomobilov, registriranih na Slovaškem ali v Nemčiji. Inšpektorji in nadzorniki preverjajo, ali so tovrstni avtomobili, ki jih vozijo slovenski rezidenti, v resnici registrirani v tujini zgolj zaradi izogiba davkom.

Torej preverjajo, ali so vozniki v tujini najetih avtomobilov in tisti, ki jim jih oddajajo, v resnici utajevalci DDV in DMV. Slovenija je med prvaki po obdavčitvi predvsem dražjih in močnejših vozil, pišejo Finance, saj je DDV 22-odstoten, k temu pa je treba prišteti še davek na motorna vozila (DMV), ki znaša do 31 odstotkov za najbolj potratna dizelska oziroma 28 odstotkov za bencinska vozila. Davek sicer obračuna in plača uvoznik, a ta je še vedno vračunan v končni ceni. Pred leti smo obdavčili še vozila z največjo prostornino (od osem do 16 odstotkov).

Izogibanje davkov se večinoma dogaja pri najemu ali nakupu močnih avtomobilov, saj gre za toliko večjo razliko v ceni.

Zlorabe so verjetne

Nekateri se obdavčitvi izognejo z nakupom in registracijo vozil v drugih državah. Posameznik lahko odpre družbo na Slovaškem, kot družba kupi avto in ga tam zaradi visoke obdavčitve tudi registrira. Avto pa lahko najame tudi preko slovenskega posrednika tujega podjetja, pojasnjujejo Finance.si.

Kako ukrepa Furs?

Davčna optimizacija je sicer dovoljena, vendar pa je problematično, če Furs odkrije zlorabo sistema. Slovenec mora pri nas plačati celoten DDV in DMV, četudi vozilo kupi prek podjetja, ki je davčni zavezanec, saj si pri nas podjetje za nakup osebnega vozila ne more odbijati vstopnega DDV (razen če se ukvarja s prevozniško dejavnostjo).

Če Furs ugotovi zlorabo, bo v nadzoru izdal odločbo o plačilu DMV in DDV na novo vrednost. Finance opozarjajo, da vsaka tovrstna transakcija še ne pomeni davčne zlorabe, ste pa v primeru tujih registrskih tablic podvrženi podrobnejšemu davčenemu nadzoru.

A kako davčne utajevalce lovijo, na Fursu niso pojasnili. »Torej, ali s preverjanjem podjetij, ki ponujajo ali dajejo v najem avtomobile v tujini, ali celo s pomočjo mobilnih enot, kar na cesti, oziroma ob registraciji v Sloveniji, ko Furs v postopku odmere DDV preveri okoliščine v zvezi z nakupom vozila. Konkretnih podatkov, koliko nepravilnosti so že odkrili pri registracijah v tujini, na Fursu ne razkrivajo,« še pišejo Finance.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice