Epidemija koronavirusa je presenetila tudi študente in jih postavila v negotovo situacijo. Po besedah predsednika Študentske organizacije Slovenije Klemna Perana epidemija ni toliko povzročila novih, kot je izrazito razgalila že znane težave študentov.

Dodaten šok je predstavljal velik upad študentskega dela. Študentsko delo je v drugi polovici marca in v aprilu upadlo za polovico in le počasi raste. »Tako je bil celoten trg študentskega dela v maju še vedno za okoli 40 odstotkov, v juniju pa za 30 odstotkov nižji od lani,« navaja Peran. Po njegovih besedah so tako mnogi študenti ostali brez najpomembnejšega vira prihodka.

Predsednik Študentske organizacije Slovenije je pri tem spomnil na podatke zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, po katerih je v letu 2019 skoraj 20.000 dijakov in študentov preko študentskega dela zaslužilo vsaj polovico neto minimalne plače. Prav ti dijaki in študenti so po njegovih besedah najbolj ogroženi zaradi upada študentskega dela, ki ga je povzročila epidemija.

Študenti, ki bivajo pri zasebnikih, niso bili deležni državne pomoči, prav tako ne študenti, ki za bivanje v študentskih domovih ne dobijo subvencije, je opozoril. Izkazalo se je tudi, da je pomoč socialno najbolj ogroženim študentom prenizka, prenizke so tudi državne štipendije, ki znašajo v povprečju 125 evrov, je dodal.

Študentska organizacija Slovenije z veliko predlogi za izboljšanje položaja študentov

Med epidemijo se je po Peranovih besedah Študentska organizacija Slovenije odzivala dnevno, predlagala veliko konkretnih ukrepov, med katerimi so bili nekateri tudi sprejeti. Med zaenkrat neuslišanimi predlogi pa je mesečno nadomestilo upravičencem do opravljanja začasnega in občasnega dela dijakov in študentov, ki so v preteklih 12 mesecih opravljali študentsko delo.

V Študentski organizaciji Slovenije se tudi zavzemajo za razširitev izrednega dodatka na vse študente, tudi tuje, ki so upravičeni do socialnih pravic, ki izhajajo iz statusa študenta, ter za njegovo mesečno izplačilo. Prav tako pozivajo k izenačitvi pravic dijakov in študentov, ki opravljajo študentsko delo, z zaposlenimi z vidika kriznega dodatka za izpostavljenost, še posebej v zdravstvu.

Peran je tudi naštel ukrepe za ureditev položaja študentov, ki jih bo Študentska organizacija Slovenije predlagala v naslednjih mesecih. Med njimi so zdravstveno zavarovanje in štipendije za vse študente, ne glede na starost, izvzetje dohodka iz kadrovskega štipendiranja in študentskega dela do višine posebne osebne olajšave ter dvig višin državnih štipendij za 75 odstotkov.

Poleg tega bodo v Študentski organizaciji Slovenije predlagali reformo Zoisovega štipendiranja, brezplačno uporabo javnega potniškega prometa za študente, enako kot to velja za upokojence, rehabilitacijo redne profesure, uvedbo enotne študentske izkaznice, ukinitev vpisnih in drugih skritih stroškov študija, subvencionirano bivanje študentov in zagotovitev sredstev za gradnjo študentskih domov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice