Sadjarji z vzhoda države še vedno čakajo na izplačilo odškodnin po pozebi lanskega aprila.

Hladilnice Kmetijske zadruge Selnica ob Dravi so skoraj prazne. Pozeba in sneg sta lanskega aprila sadjarjem vzela ves pridelek. »Mi praktično nismo pridelali niti kilograma jabolk. Pridelek je pozebel, naslednji dan pa se je zgodilo to, da nam je okoli 15 hektarjev sadovnjakov poškodoval še sneg,« se spominja Janko Stojkovič, direktor Kmetijske zadruge Selnica ob Dravi. Nastalo je za milijon in pol evrov škode, od države si lahko obetajo le 10-odstotno odškodnino. 

Zgodovina se ponavlja ...

Te dni so sadjarji dobili šele zahtevke za izplačilo, na konkretne zneske pa bodo najverjetneje čakali še pol leta. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo za številne takrat že prepozno, zato že napovedujejo sadjarsko krizo. Denarja za obnovo nasadov namreč ni.

»Mi smo že leta 2008 imeli ravno tako izjemno škodo in so kmetje ravno tako čakali dve leti in izgleda, da nas zgodovina nič ne nauči,« Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj. 

Proti zmrzali so zavarovali le redki sadjarji, tisti, ki niso, pa bodo ob izplačilih državnih odškodnin za to na nek način tudi kaznovani. »Smešno ali ironično je, da ta, ki je zavaroval, dobi zato polovico več v znesku, kot pa mi,« še komentira Stojkovič.

V Avstriji pa povsem druga zgodba

Medtem so avstrijski sadjarji, ki jih je prizadela ista pozeba, verjeli ali ne, odškodnine prejeli že pred lanskim poletjem. »V roku treh mesecev so vsi že dobili delno nadomestilo te škode in so lahko zelo hitro odreagirali na trgu,« potrdi direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj. Tega si v kmetijski zadrugi Selnica niso mogli privoščiti. 

Na trgovskih policah težko najti slovenska jabolka

S pomočjo manjših sadjarjev tako oskrbujejo le lastna prodajna mesta. Na policah večjih trgovcev so njihova jabolka nadomestila predvsem tista iz Poljske. »Tukaj se bodo očitno ustvarili novi prodajno-nabavni kanali in ne vemo, kakšno vlogo bomo mi pri tem sploh lahko še igrali,« se sprašujejo v Kmetijski zadrugi Selnica ob Dravi. Zaradi sadjarske krize je tako na trgovskih policah že težko najti slovenska jabolka.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice