Afera poljsko meso je vzbudila mnogo pozornosti o izvoru in kakovosti mesa, ki pride na naše krožnike. Ste se kdaj vprašali, kako daleč pripotujejo nam na videz lahko dostopne banane, kivi in drugo priljubljeno sadje?

Banane, kivi, ananas in avokado so pri nas zelo priljubljeni, posebej kot sestavine za smutije. A ker gre za tropsko sadje mora do naših trgovin prepotovati več kot tisoč kilometrov, v veliki večini pa se sadeži utrgajo še popolnoma nedozoreli.

V Slovenijo je bilo v letu 2016 uvoženih 2.100 ton avokada, 72.600 ton banan, 2.700 ton ananasa in 3.700 ton kivija, iz Slovenije izvoženih pa 38.000 ton banan, 1.100 ton avokada, 400 ton ananasa in 1.300 ton kivija. 

Sadje prepotuje tudi 52.289 kilometrov

Ob predpostavki, da banane izvirajo iz Ekvadorja, kivi iz Kitajske, ananas iz Brazilije, avokado iz Mehike in da sadje k nam pripotuje po morju, potem je pot, ki so jo prepotovali vsi skupaj dolga približno 52.289 kilometrov, so izračunali pri statističnem uradu.

Preden pridejo v Slovenijo naj bi skupno pripotovali tudi 52.289 kilometrov, pričajo podatki Statističnega urada o globalizaciji gospodarstva. Med to dolgo potjo velika večina sadja dozori v kontejnerjih na velikih ladjah in tovornjakih.

Za prevoz vsega omenjenega sadja bi v tako potrebovali skoraj osem tovornih ladij za sadje in zelenjavo z nosilnostjo tovora 10.600 ton. Seveda je bilo to sadje v hladilnicah, embalirano in na koncu še prepeljano v trgovine, kar je še dodatno obremenilo okolje, še navajajo.

Evropska unija je največji svetovni porabnik banan, pred Združenimi državami Amerike, in tudi v Sloveniji so banane najbolj priljubljeno tropsko sadje. V številnih trgovinah in supermarketih so banane še vedno nahajajo na tehtnici pod številko ena. 

Večina jabolk uvoženih

Zaradi pozeb in neugodnih razmer se v zadnjih letih uvoz jabolk povečuje. Največ uvoženih jabolk prihaja iz sosednje Italije, Avstrije, Madžarske, pa tudi Hrvaške, Nemčije, Poljske, Srbije in Slovaške.

Slovenska jabolka in jabolka, ki so pridelana v bližnji okolici spadajo med najbolj kakovostna prav zaradi ekstremnih vremenskih razmer, od mrzlih zim do vročih poletij z veliko sonca, trdijo nekateri strokovnjaki. A kaj, ko prav ti spremljajoči vremenski pojavi najbolj prispevajo k pogostosti škod na pridelku. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Pjao (nepreverjen)

Hm, no, to glede jabolk pa ne vem če je ravno res - v večini trgovin pri nas so se vsaj letos povečini dobila jabolka slovenskega izvora, mnoga ekološke pridelave z različnih kmetij, odlična in po normalni ceni - je pa res, da je bila lani letina res dobra.

Starejše novice