Levica s skupino poslancev vložila predlog spremembe zakona o minimalni plači, zavzemajoč se za višjo plačo.

Skupina poslancev z Luko Mescem iz Levice je včeraj v postopek Državnega zbora vložila predlog sprememb zakona o minimalni plači. Podpisani se zavzemajo za to, da osnovna plača ne bi bila nižja od minimalne plače, da se spremeni formula za izračun minimalne plače ter da se minimalna plača do leta 2019 zviša na 700 evrov neto, poroča STA.

»Predlagamo prenovo zakona o minimalni plači in kolektivnih pogodb. Naš cilj je minimalna plača, ki omogoča normalno življenje in narašča vsaj tako hitro kot ostale plače,« so sporočili iz poslanske skupine Levica.

V Levici so mnenja, da je nedopustno, da ima 42.000 delavcev, ki so zaposleni za polni delovni čas, osnovno plačo nižjo od minimalne plače, ki trenutno znaša 613 neto. Dodatki za težje pogoje dela in dodatek na delovno dobo se jim izplačuje kot doplačilo razlike do minimalne plače, namesto da se jim bi izplačevalo kot dodatek. 

Plače ne zadoščajo za normalno življenje

Pri Levici si prizadevajo, da nobena osnovna plača ne bi smela biti nižja od minimalne plače ter da bi se dodatki izplačevali k minimalni plači, ne pa kot razlika do minimalne plače. V primeru, da bo predlog sprejet, v kolektivnih pogodbah ne bo smelo biti več izhodiščnih plač, ki bi bile nižje od minimalne. Večina kolektivnih pogodb v Sloveniji se začne z osnovnimi plačami okoli 400 evrov, v javnem sektorju je kar 16 plačilnih razredov nižjih od 613 evrov, so sporočili iz Levice.

»Minimalna plača je še vedno prenizka, da bi zagotavljala normalno življenje delavcem, kaj šele njihovim družinam. Prenizke minimalne plače so tudi večni izgovor za še nižje socialne prejemke, ki ne krijejo niti fizičnega minimuma,« poudarjajo pri Levici.

Delavci si zaslužijo več

V Levici zahtevajo, da bi bila minimalna plača za vsaj 20 odstotkov višja od minimalnih življenjskih stroškov. Država bi morala minimalne življenjske stroške kriti vsem prebivalcem, tisti, ki pa delajo za polni delovni čas, bi morali zaslužiti več, so prepričani pri Levici. 

S spremembo zakona bi v minimalno plačo vnesli dve formuli, za avtomatično letno usklajevanje z rastjo življenjskih stroškov in spreminjanjem praga revščine. Novi formuli za določitev minimalne plače bi bili varovalki »za slabe čase«, pravijo, saj da bi z njima preprečili, da bi katera koli vlada izkoristila gospodarsko krizo za znižanje delavskega standarda, poroča STA.

Višje plače bi koristile tudi proračunu

Prepričani so, da bi danes v času stabilne konjunkture in visoke konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, brez težav do leta 2019 povečali minimalno plačo na 700 evrov, za to bi bilo potrebno bruto minimalno plačo povečati na 940,58 evra. Izdatki javnega sektorja bi se v primeru predlaganega dviga povečali za 40 milijonov evrov, a bi bilo na drugi strani letno vsaj za 50 milijonov več vplačil v proračun.

Levica je bila sicer letos že neuspešna s predlogom novele zakona o minimalni plači, po katerem bi iz minimalne plače izločili vse dodatke.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice