Pojasnilo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v zvezi s prenosom virusa covid-19 z uživanjem hrane.

V zadnjem obdobju se v javnosti pojavljajo številna vprašanja, vezana na možnost prenosa virusa covid-19 z uživanjem hrane, še posebej po zadnjih okužbah zaposlenih v enem od živilsko-predelovalnih obratov. 

Poročil o prenosu virusa z uživanjem hrane ni

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pojasnjujejo, da kljub velikemu obsegu pandemije covid-19 do zdaj ni bilo poročil o prenosu virusa z uživanjem hrane. 

Po navedbah Evropske agencije za varnost hrane ni dokazov, da hrana pomeni tveganje za javno zdravje v zvezi s covid-19. Za glavni način prenosa se šteje prenos z osebe na osebo, zlasti prek dihalnih kapljic, ki jih okužene osebe izkihajo, izkašljajo ali izdihajo.

Pomembno upoštevanje navodil

Čeprav je bilo v nedavni študiji, objavljeni v The New England Journal of Medicine, ugotovljeno, da je povzročitelj bolezni covid-19 prisoten do 24 ur na kartonu in do več dni na trdih površinah, kot sta jeklo in plastika, v eksperimentalnih pogojih, ni dokazov, da se okužba prenaša prek kontaminirane embalaže, ki je bila izpostavljena različnim okoljskim razmeram in temperaturam. 

Po navedbah Evropske agencije za varnost hrane ni dokazov, da hrana pomeni tveganje za javno zdravje v zvezi s covid-19. Kljub temu pa bi morale osebe, ki ravnajo z embalažo, vključno s potrošniki, upoštevati navodila organov za javno zdravje v zvezi z dobrimi higienskimi praksami, vključno z rednim in učinkovitim umivanjem rok.   

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice