Ustanovitev enajstih pokrajin Slovenije so napovedali že prejšnji mesec. Po poročanju STA je zdaj tudi že jasno, kje bi nove pokrajine imele sedeže.

Na spletni strani Pokrajine so objavili osnutek Zakona o ustanovitvi pokrajin, ki ga je pripravila strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika z mariborske pravne fakultete. Z zakonom bi ne le ustanovili pokrajine, temveč tudi določili njihova območja, imena in sedeže ter število članov prvih pokrajinskih svetov.

Če bo zakon sprejet, bomo dobili Dolenjsko, Gorenjsko, Goriško, Južnoštajersko, Vzhodnoštajersko, Zahodnoštajersko, Koroško, Ljubljansko, Primorsko-notranjsko, Savinjsko-šaleško in Pomursko pokrajino.

Sedež pokrajine, sedež pokrajinskega sveta in sedež sveta občina predvidoma ne bodo v istem, temveč v različnih krajih posamezne pokrajine. Pokrajinski sveti bi to sicer lahko tudi spremenili oziroma določili s statutom pokrajine.

Vzhodnoštajerska pokrajina bi imela sedež na Ptuju, sedež pokrajinskega sveta v Ormožu, sedež sveta občin pa v Ljutomeru. Pokrajina bi obsegala 22 občin: Cirkulane, Destrnik, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Križevci, Ljutomer, Majšperk, Markovci, Ormož, Podlehnik, Ptuj, Razkrižje, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž, Trnovska vas, Veržej, Videm, Zavrč in Žetale.

Zahodnoštajerska pokrajina bi imela sedež v Mariboru, sedež pokrajinskega sveta v Slovenski Bistrici in sedež sveta občin v Lenartu. Obsegala bi 26 občin: Benedikt, Cerkvenjak, Duplek, Hoče-Slivnica, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Makole, Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Pesnica, Poljčane, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Šentilj, Vitanje in Zreče.

Pokrajine bi bile vezane na mestne občine kot administrativna in urbana središča. V osnutku zakona je predvideno, da bi pokrajine začele delovati s 1. januarjem 2023. Osnutek zakona bodo 16. septembra predstavili predsednikom: države, vlade, državnega zbora, državnega sveta in združenj občin.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

krmača (nepreverjen)

Dolfe je pred leti združil štajerski v eno pokrajino, mi v sedanjosti le to ceframo, delamo kot prasica z melnatnim žaklom !!

Starejše novice