Končal se je prvi mesec meteorološke jeseni, ki ga je v zadnjem delu zaznamovala izrazita ohladitev. Kljub temu je bil september v povprečju za eno do dve stopinji Celzija toplejši od dolgoletnega povprečja (1981-2010).

Najbolj izrazito odstopanje so na Agenciji Republike Slovenije za okolje zabeležili v visokogorju in na Primorskem, kjer je bila ohladitev ob koncu meseca bolj kratkotrajna. 

Medtem ko je bilo v petek, 28. septembra, v notranjosti Slovenije malo nad 20 stopinj Celzija, se je v Biljah pri Novi Gorici ogrelo do 28,6 stopinj Celzija. Podobno toplo je bilo tudi drugje v Vipavski dolini in na Krasu. Po zaslugi spuščanja zraka v anticiklonu se je močno segrelo tudi v gorah. Na Kredarici je bila v torek temperatura še ves dan pod lediščem, v petek pa se je segrelo kar do 11,6 stopinj Celzija.

Zaradi vse šibkejšega sonca bodo višinske otoplitve po nižinah vse manj izrazite. Pojavi temperaturnega obrata v oktobru in novembru bodo še pogostejši.

September razmeroma sončen mesec

V večjem delu države so našteli okrog 200 sončnih ur - okrog 10 odstotkov več od povprečja. Največ sonca, okrog 270 ur, je bilo na Primorskem, kar je skoraj 20 odstotkov več od dolgoletnega povprečja.

Mesec skop s padavinami

V večjem delu države je padlo od 50 do 90 odstotkov padavin dolgoletnega povprečja. Odstopanje pa je bilo najbolj izrazito na vzhodu Slovenije in na Primorskem. Na Letališču Portorož je bilo skoraj ves mesec povsem suho. Deževalo je le 1. in 2. septembra.

V noči na torek nas bo prešla hladna fronta s padavinami. Več dežja pričakujemo zlasti v južnem delu Slovenije. Na Primorskem bo ponovno zapihala zmerna burja, ki v sunkih lahko doseže hitrost do 100 kilometrov na uro. Gore nad okoli 1300 metri pa bo po dolgem času ponovno pobelil sneg.

Vreme se bo v torek čez dan umirjalo, vendar bo ostalo dokaj sveže. Najvišja temperatura bo od 10 do 15, na Primorskem okoli 18 stopinj Celzija. Vsaj do sobote bodo sledili suhi dnevi s svežimi jutri in najvišjimi temperaturami malo nad 15 stopinj Celzija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice