Fotografija je simbolična.
Tudi nekatera slovenska podjetja so se že zapisala krajšemu delovniku. Zakaj? To so argumenti vodje službe za odnose z javnostmi podjetja Plastika Skaza Janje Urankar Berčon.

Švedska je bila leta 2017 ena prvih držav, ki je zagnala poskusni šesturni delovnik, in ugotovila, da so bili delavci bolj produktivni, srečnejši in bolj zdravi. Tehtni razlogi, da so tudi podjetja v drugih državah začela razmišljati o skrajšanju delovnika.

Ljubljansko podjetje Donar, ki se ukvarja s trajnostnimi produkti iz odpadnih materialov, je skrajšan, šesturni delovnik poskusno uvedlo že pred dobrim letom. Kot je povedal direktor podjetja Matej Feguš za Planet TV, so se za takšno obliko delovnika odločili predvsem z mislijo na dobrobit svojih delavcev: »Predvsem smo se spraševali, kaj bo z ljudmi, ko bodo zaključili svojo delovno aktivnost. Tudi v samem podjetju se nam je v preteklosti dogajalo, da so zaposleni oboleli za boleznimi, ki jih lahko povezujemo z delom.«

Podobno razmišljajo tudi v podjetju Plastika Skaza, kjer so junija začeli uvajati šesturni delovnik.

»Zelo bi si želela, da bi imeli v Sloveniji več takšnih podjetij, katerih lastniki ali pa vodstvo, razmišljajo tako kot naši. Da bi bilo več takšnih, ki bi znali resnično ceniti svoje zaposlene, ki bi se resnično zavedali, da zaposleni niso strošek podjetja, pač pa največji kapital, v katerega je dobro vlagati in skrbeti za njegovo rast,« je za zaposlitveni portal Moje Delo dejala vodja službe za odnose z javnostmi podjetja Plastika Skaza Janjo Urankar Berčon.

»Predvidevamo, da krajši delovni čas ne prispeva le k večjemu zadovoljstvu zaposlenih, temveč tudi povečuje produktivnost. Delo je v krajšem časovnem okviru bolj osredotočeno in bolj učinkovito,« je dodala.

Nov delovnik, kot pravijo, ne vpliva na plačo, dopust ali regres delavcev: »Kljub uvedbi šesturnega delovnika, bomo vsi zaposleni ostali plačani in zavarovani za polni delovni čas, za štirideset ur na teden. Po dejanskih štiridesetih letih pokojninske dobe, skladno s trenutno zakonodajo, bomo torej lahko mirno odšli v zaslužen pokoj. Prav tako nam bodo ostale enake vse pravice do dopusta, regresa, malice in podobno.«

Šesturni delovnik so junija najprej uvedli v dveh oddelkih, prakso bodo v prihodnje prenesli še na preostale oddelke.

»V Skazi imamo že nekaj konkretnih rezultatov zadnje notranje raziskave zadovoljstva zaposlenih v testnih timih, kjer smo uvedli 6-urni delovnik. Na ocenjevalni lestvici od 1 do 7 je zavzetost pred uvedbo znašala 5,54, po dveh mesecih je narasla na 5,57; delovna uspešnost se je iz 5,89 dvignila na 6,06; konfliktnost med delom in družino oziroma prostim časom pa se je znižala z 2,26 na 1,93,« so zatrdili za Moje Delo

Izjave nekaterih sodelavcev na zadnji delavnici, kjer so se pogovarjali o učinkih in opažanjih med zaposlenimi v Plastiki Skaza:

»Delo sem si reorganizirala.«

»Izklopila sem 'motilce.«

»Imam več časa zase.«

»Udeležim se zgolj pomembnih sestankov.«

»Sestanki so krajši in bolj učinkoviti kot nekoč.«

»Počutim se bolj svobodno.«

»Bolj se organiziram.«

»Določim si prioritetne naloge in temu sledim.«

»Meni je sprememba zelo pozitivna, saj odslej vsak dan jem kosilo skupaj s svojo družino.«

»Moj mož je še posebej vesel, ker mi lahko prej 'odda' otroka.«

»Ni mi težko podaljšati delovnega dne, če pride do potrebe po tem.«

»Imam 1 uro samo zase.«

»Začel sem se ukvarjati s športom.«

Bi se strinjali z uvedbo 6-urnega delovnika v vašem podjetju?

Da
0% (0 glasov)
Ne
0% (0 glasov)
Ne vem
0% (0 glasov)
Skupno glasov: 0

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice