Od konca septembra so v Sloveniji zabeležili okoli 220 primerov gripe, še veliko več pa jih pričakujejo konec tega meseca.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so za STA razkrili, da so od začetka sezone oziroma od 30. septembra v Sloveniji okužbo z virusom influenze A laboratorijsko potrdili v 209 primerih. Okužbo z virusom influence tipa B so potrdili v 12 primerih.

Smrtnega primera zaradi gripe v tej sezoni še niso zabeležili.

Testirali so sicer precej več oseb z znaki okužbe dihal, vendar so gripo potrdili pri samo osmih odstotkih testiranih. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pojasnili, da to kaže na nizko aktivnost virusa gripe. Podatki sosednjih in tudi ostalih evropskih držav kažejo, da vrhunca sezone gripe ne bo pred koncem tega meseca.

Zaloge cepiva naj bi zadostovale

Podatki o precepljenosti prebivalstva proti gripi med sezono niso na voljo. Do brezplačnega cepljenja proti gripi so upravičeni starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo in nosečnice. Glede na trenutno povpraševanje na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujejo, da bodo zaloge cepiva za to sezono zadostovale.

V zadnjih petih letih po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje letno zabeležijo med 2.000 in 3.000 primerov gripe. Praviloma zaradi gripe umirajo starejši, zlasti če imajo pridružene kronične bolezni.

V toplejših mesecih je okužb z virusom gripe malo, saj so takrat okoljski dejavniki manj primerni za širjenje povzročiteljev okužb dihal. V jesenskih mesecih število akutnih okužb dihal začne naraščati, vrh pa običajno doseže januarja ali februarja.

Večino akutnih okužb dihal povzročajo virusi, precej redkeje bakterije. Oboleli največkrat ne potrebujejo pomoči zdravnika, saj so okužbe samoomejujoče oziroma v nekaj dneh ali tednu dni izzvenijo same po sebi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice