Fotografija je simbolična.
V Narodnem domu Maribor je včeraj potekal že 17. strokovni medinstitucionalni posvet Mladi in kriminal s poudarkom in vodilno temo »zasvojenosti mladih«.

To je že tradicionalni strokovni posvet, na katerem si izkušnje, znanje in mnenja izmenjajo strokovnjaki iz različnih področij, in sicer policisti in kriminalisti, delavci centrov za socialno delo, tožilci, sodniki, varuh človekovih pravic, penologi, delavci vzgojnih zavodov, socialni delavci ter pedagogi osnovnih in srednjih šol oziroma praktično vsi, ki se pri delu srečujejo z mladimi in njihovimi težavami. 

Droge prisotne na večjih dogodkih

»To je tematika, ki je vedno aktualna in prisotna. Droge so prisotne predvsem na večjih prireditvah, kjer je posledično tudi veliko večje število ljudi. Temu primerno se seveda odziva tudi policija,« je razkril Aleksander Thaler, prvi mož Policijske uprave Maribor.

Zaskrbljujoči rezultati

V lanskem letu so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izvedli raziskavo »Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju« in med 15-letniki ugotovili, da je okrog 20 odstotkov takih, ki so že kdaj zaužili konopljo. 

»Prvič pa smo naredili raziskovo tudi med 17-letniki, kjer so nas rezultati zelo presenetili. Skoraj vsak drugi 17-letnik poroča o tem, da je že kdaj v življenju uporabil konopljo,« je povedala Andreja Drev iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Ugotovili so še, da so približno štrirje odstotki 17-letnikov uporabili tudi ekstazi in prav tako nekaj več kot štirje odstotki še kokain. »Predvsem nas je presenetil vstop kokaina med dijake,« je še dodala Drevova.

Permisiven odnos družbe

»Včasih je bila uporaba drog bolj na obrobju mladinske kulture in nočnega življenja, danes pa je vstopila v sam center. Tudi če pogledamo, koliko je pobud za legalizacijo konoplje in koliko je mitov o njeni pozitivni uporabi, ugotavljamo, da je odnos družbe čedalje bolj permisiven do konoplje in nasploh do uporabe drog,« je poudarila Drevova.

Dodaja še, da je zelo pomembno, da imamo dobre preventivne programe, ki morajo biti umeščeni pravi čas, še pred začetkom uporabe drog. 

»Kadar pa pride do same uporabe, je pomembno, da hitro ukrepamo in izvedemo zgodnjo intervencijo. Žal, pa ti programi niso dobro razvrščeni po celotni državi,« zaključuje.

Pametne droge

Razkrili so še, da je na izbranih fakultetah Univerze v Mariboru potekala raziskava, ali je med študenti prisotna uporaba pametnih drog. Gre za droge, ki obljubljajo večjo zmogljivost in koncentracijo in so dostopne bolj, kot si to sploh predstavljamo.

»Raziskava je potekala maja, junija in julija na tehniških fakultetah Univerze v Mariboru. Bilo je odvzetih 289 vzorcev študentov. 13 študentov, kar predstavlja 4,5 odstotka vseh anketiranih je priznalo, da uživajo pametne droge. Med njimi je bilo deset moških in tri ženske. Najpogostejši razlogi pa so bili večja osredotočenost, budnost in kreativnost,« je razkrila Tina Tomažič iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice