Več kot polovica nas na obravnavo pri zdravniku čaka več kot 15 minut, kažejo ugotovitve pilotne raziskave.

Nacionalni inštitut za javno zdravje te dni izvaja raziskavo o izkušnjah pacientov z obravnavo v specialističnih ambulantah. V to bodo vključeni pacienti, ki bodo v tem obdobju imeli pregled pri zdravniku specialistu in bodo po obravnavi prejeli vabilo za sodelovanje v raziskavi.

V prvi del raziskave Moja izkušnja, naše zdravstvo, ki med 18. in 29. marcem poteka v zdravstvenih domovih, splošnih bolnišnicah, obeh univerzitetnih kliničnih centrih in pri zdravnikih s koncesijo, so vključene naslednje zdravstvene dejavnosti: 

  • kirurgija
  • gastroenterologija
  • otorinolaringologija
  • diabetologija
  • endokrinologija in presnovne bolezni
  • dermatovenerologija
  • pulmologija (samo v zdravstvenih domovih)

Če kot pacient prejmete vabilo za sodelovanje v raziskavi, lahko izpolnite spletno ali papirnato verzijo vprašalnika

Skozi oči pacienta

Z raziskavo želijo identificirati dobre prakse v slovenskem zdravstvu in priložnosti za izboljšanje kakovosti zdravstvene oskrbe.

večji vključenosti pacientov pri odločanju in ocenjevanju zdravstvenega procesa. To želimo doseči tudi v Sloveniji, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje na pobudo Ministrstva za zdravje izvaja to raziskavo o izkušnjah pacientov z obravnavo v specialistični ambulanti. 

»Čeprav v Sloveniji v zdravstvenem sistemu zbiramo veliko podatkov o tem, kako sistem deluje, imamo na voljo le malo informacij o tem, kako se počutijo pacienti in kaj bi pacienti spremenili, da bi sistem deloval bolje. S to raziskavo  bomo  dobili  vpogled v izkušnje z zdravstvenimi obravnavami neposredno s strani pacientov,« so zapisali v NIJZ.

Raziskava je povsem anonimna, zdravstveni izvajalec pa ne bo imel vpogleda do pacientovih osebnih odgovorov. Izsledki raziskave bodo objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prvi izsledki pilotne raziskave, izvedene novembra lani, so medtem že znani. Zbiranje podatkov, ki je potekalo v šestih različnih specialističnih ambulantah, je med drugim razkrilo, kako dolgo pacienti čakajo na obravnavo in na katerem področju bi si želeli izboljšav:

Koliko časa ste čakali od ure, ob kateri ste bili naročeni, do začetka obravnave? (Vir: nijz.si)
Vsebine, ki jih pacienti najpogosteje omenijo pri vprašanju Kaj bi želeli, da se v ambulanti izboljša. (Vir: nijz.si)

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice