Lani je 5,2 odstotka zaposlenih v EU, starih med 15 in 64 let, običajno delalo od doma. Med Slovenci je ta delež znašal 6,9 odstotka.

V zadnjih desetih letih se ni bistveno spremenjal delež državljanov EU, ki običajno delajo od doma, se pa je povečal delež tistih, ki od doma delajo občasno, kažejo ta teden objavljeni podatki Eurostata.

Slovenci na sedmem mestu

Od doma je leta 2018 običajno delalo največ Nizozemcev (14 odstotkov), sledile so Finska (13,3 odstotka), Luksemburg (11 odstotkov) in Avstrija (10 odstotkov). Najnižji je bil ta delež v Romuniji (0,4 odstotka) in Bolgariji (0,3 odstotka), piše STA.

Slovenija se je s 6,9 odstotka uvrstila na sedmo mesto. Med njo in prvimi štirimi državami sta bili Danska in Estonija, tik za njo pa Belgija in Francija.

Od doma precej pogosteje delajo samozaposleni. Takšnih je bilo v EU leta 2018 18,5 odstotka, zaposleni pri delodajalcih pa so od doma običajno delali v treh odstotkih primerov. Delež samozaposlenih, ki običajno delajo od doma, je bil najvišji na Finskem (dobrih 40 odstotkov).

Od doma pogosteje delajo ženske

Leta 2018 je to običajno počelo 5,5 odstotka žensk in pet odstotkov moških. Največja takšna razlika med spoloma je bila na tem področju v Franciji. Pogostost dela od doma po podatkih Eurostata narašča s starostjo. Leta 2018 je od doma običajno delalo 1,8 odstotka zaposlenih v starosti od 15 do 24 let, pet odstotkov zaposlenih v starosti od 25 do 49 let in 6,4 odstotka zaposlenih v starosti od 50 do 64 let, še piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice