Odhodni promet iz slovenskih omrežij in prenos podatkov večji, poslanih SMS sporočil manj.

Po poročanju STA je bilo v drugem letošnjem četrtletju zabeleženih 19,7 milijona ur skupnega odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij, kar je za odstotek več kot v enakem obdobju lani. Kar za polovico pa se je povečal prenos podatkov prek mobilnega širokopasovnega dostopa. Na drugi strani, pa je prišlo do zmanjšanja poslanih SMS sporočil za odstotek, poslanih je bilo 671 milijonov.

Večino odhodnega prometa ustvarili zasebni uporabniki

Domači odhodni promet se je povečal za odstotek, odhodni mobilni promet v mednarodna omrežja, pa se je zmanjšal za tri odstotke. So pa zasebni uporabniki opravili kar tri četrtine skupnega odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij v drugem letošnjem četrtletju, še poroča STA po podatkih statističnega urada. 

MMS sporočil je bilo več

Zasebni uporabniki so poslali za tri odstotke manj SMS sporočil v drugem četrtletju, kot v enakem obdobju lani, poslovni pa kar za deset odstotkov več. Na obeh straneh pa je prišlo do povečanja MMS sporočil, zasebni uporabniki so jih poslali za 15 odstotkov več, poslovni pa za 20 odstotkov več. 

Količina prenosa podatkov s precejšnjo rastjo

Za kar 51 odstotkov več kot v enakem obdobju lani se je zvišala količina prek mobilnega širokopasovnega dostopa prenesenih podatkov, ki je dosegla 29,8 milijona gigabajtov. Treba je upoštevati, da prenos prek brezžične tehnologije Wi-Fi ni vključen v to število. Večina prenosa podatkov so opravili zasebni uporabniki, kar 86 odstotkov.

Za dostop do interneta je bilo v uporabi ob koncu drugega četrtletja skoraj 619 tisoč širokopasovnih priključkov. Od tega jih je imelo 38 odstotkov optični dostop. Število vseh priključkov se je povečalo v primerjavi z lani za dva odstotka, pri optičnem dostopu pa za 13 odstotkov. Na drugi strani je prišlo do zmanjšanja pri priključkih Xdsl za 5 odstotkov in pri kabelskem modemu za dva odstotka. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice