Slovenija je ena okolju najprijaznejših držav na svetu. Na lestvici med 153 državami je Slovenija na 4. mestu.

Glede na Good Country Index, pod katerega se podpisuje analitik in profesor Simon Anholt z Univerze v Vzhodni Angliji, se je na lestvici med 153 državami po pozitivnem prispevku za planet in podnebje uvrstila na četrto mesto.

Slovenijo so na seznamu prehitele le Norveška, Švica in Portugalska.

Na spletne strani The Good Country je razvidno, da je cilj raziskave meriti vpliv posamezne države na širše okolje. V tej luči se sicer preverja več različnih dejavnikov, pri tem pa se upošteva tudi velikost gospodarstva posamezne države.

Slovenija na seznamu izstopa pri upoštevanju okoljskih dogovorov in uporabi snovi, ki povečujejo ozonsko luknjo. Prav tako smo dobri na področjih ekološkega odtisa in izvoza nevarnih pesticidov. Pri deležu obnovljivih virov energije je Slovenija v povprečju.

Indeks meri tudi tudi druge prispevke 153 držav. S prispevki h kulturi si je Slovenija prisvojila 16. mesto, h globalni znanosti in tehnologiji 21. mesto, svetovni ureditvi 45. mesto, blaginji in enakosti 47. mesto, zdravju in počutju komaj 65. mesto in mednarodnemu miru in varnosti slabo 128. mesto.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice