Slovenija danes v spomin na plebiscitarno odločitev z samostojno državo leta 1990 praznuje dan samostojnosti in enotnosti.

Letos mineva že 28 let od 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato je državni praznik 26. decembra, ki je tudi dela prost dan.

V uradu predsednika republike bodo državni praznik počastili z dnevom odprtih vrat. Predsednik Borut Pahor bo obiskovalce tudi nagovoril, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, za osamosvojitev se jih je izreklo 95 odstotkov. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo, piše STA.

Osrednja državna proslava je potekala že v petek v ljubljanskem Cankarjevem domu. Predsednik vlade Marjan Šarec je v govoru opozoril na nesprejemljivost delitev na domoljube in tiste, ki to niso. Kritičen je bil tudi do vseh vrst ekstremizma. Pred proslavo so praznik s slavnostno sejo zaznamovali tudi v državnem zboru. Njegov predsednik Dejan Židan je v govoru pozval k odgovornemu in poštenemu ravnanju z državo in za njo, še piše STA. Zavzel se je tudi za odgovorno in državotvorno delovanje nosilcev političnih in drugih družbenih položajev.

V kongresnem centru na Brdu pri Kranju je Šarec pripravil sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice