Gotovo ste kakšnega videli tudi vi. Včasih smo ščitastim stenicam zaradi izrazitega vonja, s katerim se branijo oziroma izločajo smrdljivo tekočino, kadar so ogroženi, rekli kar smrdljivci.

Ljudem delajo škodo predvsem zato, ker napadajo rastline na vrtovih, v jesenskem času pa so postali sostanovalci mnogih Slovencev, ki se sprašujejo, kako se jih znebiti. Kmetje imajo z njimi največ težav konec poletja vse do pozne jeseni, ko se smrdljivci začnejo razmikati po poljih in vrtovih.

Kot pojasnjuje Damjana Iljaš, specialistka za poljedeljstvo na Kmetijsko gospodarskem zavodu Ljubljana, je vseh vrst stenic okoli 40.000 in so v naravi prisotne že dolgo. S spreminjanjem klime se selijo iz toplejših krajev na sever, na daljše razdalje, na primer iz ene na drugo celino, pa se selijo kot slepi potniki v prtljagi ali pa v kontejnerjih s sadjem. Nekatere vrste stenic so invazivne, druge pa domorodne.

Ščitaste stenice so lahko eno ali drugo. Domorodna sta sivi smrdljivec in zelena smrdljivka, ki je pri nas najbolj razširjena. 

Na katerih območjih jih je največ in zakaj jeseni

V naravi so njihovi naravni sovražniki vsejede ptice, ki jedo odrasle stenice, predvsem pa se hranijo z njihovimi jajčeci. Če ptic v okolici ni, je stenic več. Tudi vremenski pogoji - vlažno in toplo vreme spomladi in v zgodnjem poletju - lahko ugodno vplivajo na razmnoževanje stenic, zato jih je jeseni več.

Množičen pojav stenic v jesenskem času je običajen pojav, povezan pa je predvsem z njihovim načinom prezimovanja. S krajšanjem dolžine dneva se pri stenicah začne proces prehoda v zimsko mirovanje. Poleti živijo v naravi, pozimi pa iščejo toplejša zavetja tudi v človeških bivališčih.

Ko prva najde primerno zavetje z značilnim vonjem (agregacijski feromoni), z zvokom obvesti ostale »sorodnike«, tako da jih lahko na istem mestu prezimuje več sto ali več tisoč. Pogosto se naselijo v roletah ali v raznih odprtinah v fasadi, dovolj je nekam milimetrov velika odprtina. V zaprtih prostorih se ne razmnožujejo, temveč samo preživijo zimo, pojasnjuje Iljaševa.

Kako se jih znebiti

Vstop v zaprte prostore jim nekoliko lahko preprečimo z mrežo, ki preprečuje vstop komarjem.

»V stanovanjih se jih uspešno znebimo s stalnim sesanjem, vrečko takoj odnesemo v smeti, še boljše pa je, če jo lahko zažgemo. Učinkovita je tudi mešanica tekočega mila ali šampona z vodo, s katero popršimo stenice in jim onemogočimo premikanje. Insekticidi pa na stenice delujejo slabše. Nekatere rastline jih odvračajo s svojim vonjem, na primer meta, česen. S fasad, balkonov in teras jih je najlažje odstraniti v jutranjih urah, ko so zaradi nižjih temperatur manj mobilne,« svetuje Iljaševa.

Večina stenic je rastlinskih škodljivcev

Stenice se prehranjujejo s sesanjem rastlinskega soka. Z vbodom naredijo ranico, skozi katero v rastline zaidejo bolezni in so zato gospodarski škodljivci.

Nekateri ljudje pravijo smrdljivec tudi harlekinskim pikapolonicam, ki se čez zimo ravno tako zatečejo v stanovanja in izločijo neprijetno smrdečo tekočino, če jih poškodujemo.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Franc (nepreverjen)

Rzširli so se iz parlamenta

Starejše novice