Slovenski otroci so med najbolj fizično aktivnimi na svetu, je v raziskavi ugotovila mednarodna zveza za aktivne in zdrave otroke AHKGA.

V raziskavi so preučevali globalne trende fizične aktivnosti otrok v razvitih državah in državah v razvoju. Od 49 držav jih je kar 75 odstotkov prejelo negativno oceno, rezultate raziskave povzema STA.

Slovenija ima poleg Zimbabveja in Japonske najbolj fizično aktivne otroke na svetu.

Kot so ugotovili, imajo vse tri države zelo različne pristope k motiviranju otrok za gibanje. Vsem pa je skupno, da fizično aktivnost poganjajo kulturne norme. 

Šport za krepitev narodne identitete

V globalni primerjavi je sodelovalo 517 strokovnjakov. Ocenjevali so 10 najpogostejših dejavnikov, povezanih s fizično aktivnostjo otrok in mladine. Slovenija je prejela najboljše ocene v kategorijah vsesplošna fizična aktivnost, družina in vrstniki ter oblast, piše STA.

»Slovenije pogosto gledajo na šport kot na učinkovito orodje za krepitev narodne identitete med državljani in ustvarjanje mednarodne identitete,« so zapisali v poročilu raziskave.

Zaskrbljujoče pa so ugotovitve raziskave glede nizke stopnje fizične aktivnosti otrok in veliko časa, ki ga mladostniki preživijo v sedečem položaju, v ostalih državah. Izmed 49 držav, vključenih v raziskavo, jih je kar 75 odstotkov prejelo nezadostno oceno.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice