Z izpadom kitajskih turistov se soočajo v Postonjski jami in v Ljubljani. Na Bledu še ne beležijo odpovedi, ampak pričakujejo, da bo koronavirus vplival na poslovni turizem.

Po podatkih Svetovne turistične organizacije pri Združenih narodih veljajo kitajski turisti za največje porabnike v turizmu. Leta 2017 so po raziskavah organizacije porabili skoraj 258 milijard ameriških dolarjev. Sledili so jim Američani s 135 milijardami in Nemci z dobrimi 89 milijardami ameriških dolarjev, so za STA navedli v Turizmu Ljubljana. 

Bo izguba kitajskih turistov velik udarec za slovenski turizem?

V Ljubljani so zadnja leta beležili rast kitajskih turistov, v zadnjih petih letih se je njihovo število povečalo za 300 odstotkov.

V zadnjem obdobju opažajo veliko odpovedi azijskih skupin za Ljubljanski grad, ki je osrednja turistična točka v glavnem mestu. Dnevno se kažejo odpovedi tudi v Postojnski jami, kjer azijski gostje skupno ustvarijo okoli petino vsega obiska.

Direktor Postojnske jame Marjan Bagatelj je za STA povedal, da izpada kitajskih in azijskih gostov ne bodo mogli nadomestiti in pozval Slovensko turistično organizacijo k ukrepanju.

Na Bledu po drugi strani večjih odpovedi zaenkrat ne beležijo, ampak so celo imeli povečanje kitajskih turistov v prvih dveh mesecih letošnjega leta.

Za blejski turizem so sicer gostje iz Azije med najpomembnejšimi, pri čemer je največ Korejcev, ki so bili lani na 15. mestu po številu ustvarjenih nočitev na Bledu, Kitajci pa so bili na 23. mestu s skoraj 18.000 nočitvami. Kot poroča STA, azijski gostje ustvarijo skoraj tretjino vsega obiska Blejskega gradu.

Mogoče je sicer pričakovati, da bo na udaru poslovni turizem, saj nekatere velike korporacije svojih zaposlenih v tem času ne želijo izpostavljati letališčem, zato utegne biti kakšno srečanje ali kongres prestavljen ali celo odpovedan, je za STA povedala Romana Punkart iz Turizma Bled.

Kitajci prihajajo tudi na Štajersko

V lanskem letu smo sicer v Sloveniji zabeležili 98.975 prihodov kitajskih turistov, ki so ustvarili 159.815 prenočitev. Od tega je bilo v zdraviliških občinah 1.274 prihodov turistov iz Kitajske, prenočitev pa so v lanskem letu zabeležili 3.516.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice