Danes je prvi dan leta 2020, ampak vsi si ne delijo mnenja, da je to tudi pričetek novega desetletja.

Številni mediji, tako domači kot tuji, objavljajo te dni prispevke o dogodkih, zgodbah in ljudeh desetletja. Tako kot zmeraj pa se tudi tokrat pojavljajo večne dileme, ali je desetletje zares mimo, ali pa bomo v novo desetletje vstopili šele za eno leto, torej leta 2021. Odgovor na to polemiko pa v resnici ni tako preprost, kot bi si zagovorniki ene ali druge »struje« želeli. 

Desetletje šele naslednje leto

Zagovorniki trditve, da se bo novo desetletje dejansko začelo šele leta 2021 pri tem uporabljajo dokaj razumen in prepričljiv argument. Njihove trditve se sklicujejo na dejstvo, da v sistemu Anno Domini, ki se tradicionalno uporablja pri številčenju let od Kristusovega rojstva naprej, ne poznamo leta 0.

To pomeni, da se je štetje let začelo z letom ena, kar v praksi pomeni, da je prvo desetletje trajalo od prvega januarja leta 1 do 31. decembra leta 10.Po tej logiki se je drugo desetletje tako začelo prvega januarja leta 11.

Po istem pravilu se je tako »zadnje« desetletje začelo 1. januarja 2011 in se bo končalo 31. decembra tega leta, torej 2020. Na podlagi te teorije se je tudi tretje tisočletje uradno začelo leta 2001 in ne leta 2000, ko je pretežni del sveta praznoval novo dobo. 

Novo desetletje se je pričelo danes

Venomer, ko pogovorno uporabljamo termin »desetletje« govorimo o šestdesetih, sedemdesetih, osemdesetih in tako dalje.

Težko bi rekli, da je nekdo rojen v devetdesetih, če se je rodil leta 1990, kajne?

Dejstvo je, da v kulturnem smislu štejemo desetletja od nič do devet. Ali smo že v novem desetletju, ali bomo počakali še eno leto je odvisno predvsem od prepričanja vsakega posameznika. Kljub temu, da morda tehnično ni čisto pravilno, pa je edino, kar šteje, mnenje večine.

Naslovnice medijev ter objave na družbenih omrežjih pa dokazujejo, da se kolektivni utrip večine nagiba k temu, da smo z današnjim dnem vstopili v novo desetletje. 

Čas je relativen

Gregorijanski koledar, ki ga trenutno uporabljamo, je bil v Avstrijskem cesarstvu in tako tudi v Sloveniji, z izjemo Prekmurja, uveden leta 1584. Na Ogrskem in s tem tudi v Prekmurju so ga pa uvedli leta 1587. Z njim merimo leta glede na kroženje Zemlje okoli Sonca. En krog okoli sonca je enak enemu letu, deset krogov okoli sonca pa tako predstavlja desetletje.

Toda zavedati se moramo, da so leta in desetletja le merske enote, ki smo jih ljudje ustvarili, da bi si lažje predstavljali in razumeli našo preteklost, sedanjost in prihodnost. Leta smo skozi zgodovino merili povsem različno, pred gregorijanskim koledarjem je bil uporabljen julijanski koledar, še pred tem pa rimski koledar.

Ne glede na to, kako merimo leta in desetletja, pa bo čas neusmiljeno tekel naprej.

Vas, drage bralke in dragi bralci, pa vabimo, da odgovorite na vprašanje v anketi, ki bo dala odgovor, kakšno je mnenje večine na Ptuju

Ali smo letos vstopili v novo desetletje?

Da
54% (13 glasov)
Ne, novo desetletje se bo pričelo leta 2021
46% (11 glasov)
Skupno glasov: 24

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice