Slovenci spadamo med ljudi, ki imajo radi v stanovanjih toplo, pozimi ogrevamo tudi nad 20 stopinj Celzija. Kako pa lahko pri ogrevanju prihranimo?

V zimskem času predstavlja ogrevanje za gospodinjstvo visok strošek. S pravilno naravnano temperature in izbiro pravega energenta lahko ta strošek tudi znižamo. V 20 letih lahko za ogrevanje potratne hiše prihranimo tudi do 14 tisoč evrov, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

Na Siol.net so objavili nekaj trikov, s katerimi lahko privarčujemo pri ogrevanju. Najhitrejša in hkrati najcenejša možnost za reševanje uhajanja toplote je ustrezno tesnenje oken in vrat s silikonskim trakom, ki je dokaj ugoden. Prihranite laho tudi, če si vgradite termostat na radiatorje, saj s tem ohranjate temperature v prostoru.

Pod okna, kjer so radiatorji na zunanjih stenah, lahko postavite odsevno folijo, s katero bo uhajanje toplote usmerjeno v prostor, ne v okno. Če bodo ponoči zavese in rolete zagrnjene, bo več toplote ostalo v stanovanju.

Če ne uporabljate dimnika, ga zaprite, saj strokovnjaki ocenjujejo, da se z odprtim dimnikom izgubi približno 25 odstotkov toplote. Pozimi prekrijte parket ali ploščice s preprogo. Z izoliranjem kotla pa boste preprečili, da toplota ne bo uhajala že na začetku ogrevanja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice