Slika je simbolična
Inšpekcija za varno hrano je v prvih devetih mesecih letos pregledala 769 gostinskih obratov. Zaradi slabih higienskih razmer je 31 obratov začasno zaprla. Večina obratov je nepravilnosti medtem že odpravila in so lahko znova odprti.

»Živila so bila neprimerno hranjena, brez sledljivosti, s pretečenim rokom uporabe,« je za POP TV povedala direktorica Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak.

Najpogostejši vzrok zaprtja oziroma začasne prekinitve dejavnosti je bil pomanjkljiva higiena kuhinje, is sicer so odkrili umazane delovne površine, delovne pripomočke, umazanijo na štedilniku, pod pulti, insekte v okolici hrane, umazane skladiščne prostore.

Med kršitvami je bila tudi zamrznjena hrana brez sledljivosti, nepopolna ali neustrezna dokumentacija lastnih kontrol, pa tudi izvajanje dejavnosti v zasebnih prostorih, nezagotavljanje sledljivosti uporabljenih živil, nezagotovitev pogojev za osebno higieno zaposlenih, živila s pretečenim rokom.

Katere obrate so morali začasno zapreti? 

Po navedbah spletne strani 24ur.com je inšpekcija začasno delno ali v celoti zaprla Kuhinjo termalni park v Moravcih, Restavracijo Sklejca v Murski Soboti, Okrepčevalnico pizzerio Kučan v Križevcih, Okrepčevalnico in prenočišča Zadravec Anton v Brezovcih, Pizzerijo in pivnico Point v Čatežu ob Savi, Gostilno Zorko v Borecih, Gostišče Bohorč v Šentjurju, Okrepčevalnico Dani v Veščici, Gostilno Jasna v Izoli, Gostišče siva čaplja v Trnovski vasi, Gostilno Istra v Izoli, Bonitas v Žalcu, Gostilno Verban v Tropovcih, Pizzerio Papirus v Ljubljani in Kavarno Stow v Ljubljani.

Poleg tega je delno ali v celoti zaprla Doner Kebab v Ivančni Gorici, Šiša Bar v Brežicah, Gostilno pri čebelici v Lukovici, Picerijo Arkada na Škofljici, Gostilno pri Havlasu v Ormožu, Kavarno Gaš v Ljutomeru (prepoved prometa s sladoledom pijačami in napitki zaradi neoznačitve alergenov), Okrepčevalnico Möra v Bakovcih, Gostilnico in picerijo Stari Kozl na Škofljici,  Izletniško kmetijo Piškur v Trebelnem, Premični obrat in vozila v Ortneku, Premični obrat za strežbo sladoleda v Nemčavcih, Gostišče Bohorč, razdeljevalnico Alpos v Šentjurju, Cuker kuhno v Slovenski Bistrici (med inšpekcijskim pregledom so sami prekinili delovanje), Catering Kuhar v Kamnici in Hotel Marinšek v Naklem.

Inšpektorji pregledali 769 obratov

Na spodnjem zemljevidu so označeni vsi gostinski lokali v Sloveniji, pri katerih je inšpekcija ugotovila nepravilnosti. Z rdečo barvo so označeni gostinski obrati, ki so bili zaradi hujših nepravilnosti začasno zaprti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice