Fotografija je simbolična.
Znano je, kdaj bo Slovenija ponovno razglasila epidemijo in kaj bo to pomenilo.

Dnevno število novih potrjenih okužb s koronavirusom se ne zmanjšuje. Če se bo trend nadaljeval, bo vlada morala razglasiti epidemijo. Kdaj natanko?

Premier Janez Janša je na današnji novinarski konferenci dejal, da je vlada v spopadu s koronsko krizo že skorajda izčrpala nabor tistih ukrepov, ki javnega življenja pretirano ne ovirajo. Vlada naj bi zato predvidoma v sredo sprejela nove ukrepe.

Takšni so pogoji za razglasitev epidemije

Slovenija se trenutno nahaja v tako imenovani oranžni fazi. Rdeča faza bo nastopila, ko bodo ponovno razglasili epidemijo. Kdaj se bo to zgodilo?

Če bi število okuženih preseglo 140 na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju ter bi bilo v bolnišnicah več kot 250 bolnikov, od teh več kot 50 na intenzivni negi, bi morali razglasiti epidemijo in sprejeti podobne ukrepe kot spomladi, je po poročanju STA posvaril Janez Janša.

Spomnimo: v slovenskih bolnišnicah se trenutno zdravi 111 bolnikov s covid-19, od tega jih 20 potrebuje intenzivno nego. Včeraj, 5. oktobra 2020, so v Sloveniji potrdili 189 novih okužb.

V primeru epidemije bi šolanje teklo na daljavo, vrtce pa bi zaprli

V primeru ponovne razglasitve epidemije so predvideni trije paketi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.

V prvem paketu so: zapiranje trgovskih centrov, šola na daljavo za srednje šole in univerze, zaprtje kulturnih ustanov in splošna prepoved verskih obredov in porok z gosti.

V drugem paketu so naslednji ukrepi: šola na daljavo za vse, posebni dodatni stoli za starejše, zaprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, zaprtje hotelov, splošna prepoved vseh javnih prireditev, zaprtje športnih objektov za amaterje za individualne športe ter za športno dejavnost otrok in mladostnikov, omejitev gibanja med 22.30 in 5.00.

V tretjem paketu so predvideni: omejitev gibanja med občinami, zaprtje vrtcev, zaustavitev javnega prometa, zaprtje meja - razen tovorni promet in nujni prehodi, omejitev izhodov - razen nujnih izjem, zapiranje posameznih gospodarskih dejavnosti.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice