Na družbenem omrežju Facebook smo zasledili že skoraj viralni zapis Sibile Unuk, zdravnice v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, v katerem iz prve roke predstavlja resnično stanje, ki zaradi koronavirusa vlada v mariborski bolnišnici.

Sibila Unuk je zdravnica s specializacijo iz infektologije na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki se trenutno dnevno srečuje s pacienti obolelimi z novim koronavirusom. 

Njen zapis odraža dejstva, resnico, s katero so soočeni zdravstveni delavci v teh »covid« časih, kot jih sama poimenuje. Zanj se je odločila zaradi številnih razprav, ki jim je bila priča, in zaradi številnih komentarjev, ki se sprašujejo o resnosti epidemije in njenih posledicah za prebivalstvo.

Pa tudi zaradi tega, ker je bila v zadnjih dneh soočena s komentarji znancev, da so ukrepi vlade pri obvladovanju epidemije pretirani, nerazumno neodgovorni in neuvidevni do večine prebivalstva in da je nošnja mask kratenje osebne svobode.

Za zagotavljanje popolne transparentnosti njen zapis objavljamo v celoti.

Zapis Sibile Unuk ...

»V teh »covid« časih, ko je toliko razprav glede ukrepov za preprečevanje okužbe s SARS-CoV-2 in smo vsakodnevno soočeni s številkami obolelih, ki v vsakem od nas vzbudijo svoje mnenje o resnosti epidemije in njenih posledicah za prebivalstvo, če želiš mir, mogoče ni najbolj modro podajati svojega pogleda. Občutek imam namreč, da si je že vsak zase ustvaril svojo resnico. Težava pa je, da v današnjem času lažnih novic za namen manipulacije, ne veš več, komu verjeti, in »ne imeti opranih možganov« je trenutno zelo trendi, zato ljudje zlahka izgubimo kompas oziroma zdravo pamet.

Ne glede na vse, sem se odločila, da zapišem nekaj besed, to se mi zdi kot zdravnici s specializacijo iz infektologije, ki se trenutno srečuje s covid bolniki v UKC Maribor, tudi moja dolžnost. Pišem tudi, ker sem bila v zadnjih dneh soočena s komentarji znancev, da so ukrepi naše vlade pri obvladovanju epidemije pretirani, nerazumno neodgovorni in neuvidevni do večine (zdravega) prebivalstva ter da je nošnja mask kratenje osebne svobode. Pa še bi lahko naštevala. Podam lahko le svoj pogled na situacijo, res je, da nisem pravnica in ne morem presojati ustavnosti sprejetih ukrepov in tudi nisem ostala brez dela. Vedite pa, da sem v globokem sočutju do vseh oškodovanih v tej epidemiji, to je do šolarjev, učiteljev, kulturnikov, gostincev, odpuščenih delavcev, bolnikov, ki so jim zaradi epidemije okrnjene ali preložene zdravstvene storitve ...

Sporočiti želim, da je situacija resna in da je vsak posameznik pomemben pri obvladovanju epidemije. Zakaj vas pozivam k upoštevanju navodil? V naši bolnišnici zdravimo bolnike z najtežjo obliko covid-19, ki potrebujejo zaradi pljučnice kisik ali podporo dihanja. Spoštljivo verjemite zgodbam hospitaliziranih bolnikov, ki so obolenje preboleli! Ne želite biti v njihovi koži. Se vam morda zdijo številke hospitaliziranih in umrlih banalno nizke? Sploh v primerjavi z gripo, na primer? Oddelek za infekcijske bolezni v UKC Maribor šteje 34 postelj za odrasle bolnike in v »normalnih časih« smo zdravili bolnike z različnimi (!) nalezljivimi boleznimi, kot so okužbe sečil, pljučnice, okužbe kože, vnetje srčnih zaklopk, borelioza, meningitis. ..

Danes (22. 10.) pa obravnavamo na »navadnem« covid oddelku 41 bolnikov, VSI imajo torej samo eno infekcijsko obolenje - covid-19 in večina (približno 90 odstotkov) jih je tako bolnih, da potrebujejo dodatek kisika! Najtežji bolniki, ki potrebujejo podporo dihanja, se obravnavajo na Oddelku za covid intenzivno terapijo in zaradi tega je zelo zelo okrnjeno delo v vsej bolnišnici, predvsem operativni program, saj morajo zdravniki intenzivisti sedaj zdraviti covid bolnike z odpovedjo dihanja. Zaradi porasta števila obolelih se mora večati tudi kapaciteta postelj, kadri in število postelj so omejeni. O težkih pogojih dela zaradi posebnih izolacijskih ukrepov, v katerih dela zdravstveno osebje, in preobremenitvah ne bom pisala, tudi o stresu in stiskah zaradi žalostnih osebnih zgodb bolnikov ne.

Novice iz evropskih držav so zastrašujoče (in resnične), napovedi slovenskih strokovnjakov skrb vzbujajoče. Mariborska bolnišnica se z vso resnostjo in odgovornostjo pripravlja na najbolj »črn« scenarij. Srčno upam, da se ne uresniči!

Covid-19 je obolenje, ki se je dotaknilo vseh, bolnih in zdravih. Pozivam vas, da za varovanje svojega zdravja in iz solidarnosti do drugih nosimo maske in upoštevamo navodila za preprečevanje okužbe, tudi če se nam ne zdijo razumska. Vprašanje je, kako zreli smo kot ljudje, koliko smo sočutni, spoštljivi in strpni.

Epidemija bo z vsemi svojimi posledicami nekoč tudi izzvenela, kakšen priokus bo pustila, pa je odvisno tudi od nas.«

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Jozek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

LAŽETE LAŽETE IN ŠE ENKRAT LAŽETE, ZATO BOSTE ODGOVARJALI ADIJO STE

Bolezen (nepreverjen)

že od marca nosim masko, se redno tuširanje in živim osamljeno kot se nikolo, toda virus se širi in zdravstvo nma moči da to prepreci. Umrla bom od žalosti.

Srecko (nepreverjen)

Kaj pa so sindikati zdravnikov in sester delali če so poznali resnost zdravstvenega stanja.. Za plače so si zdravniki izborili kaj pa ostali in za število osebja se ni nikoli strajkalo.. Zakaj zdaj ne dvignete glasu da dajo več osebja večje plače sestram namesto za orožje naj izobražujejo zdravnike pa čeprav vojake.. In bolničar je... Pa ne bo problemov. Vojak mora tja kamor ga pošljejo. Zakaj topnicarje in tankiste bolničar je in helikopterske zdravstvene ekipe. Pa lahko zaradi mene porabimo 5 proc proracunar

Dragec (nepreverjen)

Zelo na splošno napisan članek.Opišite natančno kaj počnete s pacienti.Na intenzivi dihajo z ventilatorji pritisk in utrip kontrolira aparatura tako da ne vem kaj tu počnete da je toliko dela?

Starejše novice