Tudi slovenska Policija v zadnjem času zaznava različne oblike goljufije na spletu, ki so povezane s koronavirusom in s katerimi si storilci poskušajo pridobiti premoženjsko korist.

Spletni goljufi se namreč prilagajajo trenutnim razmeram in s tem posameznike pod pretvezo širjenja informacij o koronavisu oškodujejo. Na tovrstne primere v zadnjem obdobju opozarjajo tudi mnoge svetovne in domače organizacije, med drugim Europol, Interpol in Svetovna zdravstvena organizacija.

Bodite pozorni, nepridipravi uporabljajo različne prevare:

  • lažna elektronska sporočila in sporočila preko družbenih omrežij, v katerih se storilci predstavljajo kot člani dobrodelnih organizacij Fundacije Združenih narodov ali Svetovne zdravstvene organizacije in vas naprošajo za donacije,
  • lažno trgovanje preko spleta, kjer goljufi preko lažno ustvarjenih spletnih strani, objav na spletnih socialnih omrežjih ali s posredovanjem elektronskih sporočil ponujajo zaščitno opremo, na primer maske za obraz, razkužila za roke in zdravila,
  • telefonske prevare, v sklopu katerih storilci po telefonu kličejo starejše občane pod pretvezo, da jih kliče sorodnik, ki je trenutno v bolnišnici zaradi zdravljenja okužbe s koronavirusom, od vas pa zahtevajo, da nujno  izvedete  plačilo stroškov zdravljenja in drugih storitev,
  • ribarjenje oziroma tako imenovani phising, kjer vas storilci preko preko elektronskih sporočil pod pretvezo, da je pošiljatelj Svetovna zdravstvena organizacija ali druga obstoječa organizacija, pozivajo, da odprete povezave ali spletne strani na temo koronavirusa, s čimer širijo zlonamerno programsko opremo, od uporabnikov pa zahtevajo vpis različnih podatkov, kot so uporabniško ime, geslo in številka bančne kartice ali bančnega računa.

Na Policiji ob prejetju tovrstnih sporočil svetujemo, da:

  • na prejeto pošto ne odgovarjate,
  • ne odpirate morebitnih datotek, ki so v priponkah,
  • ne klikate na podane povezave,
  • ne nakazujete denarja,
  • ne posredujete svojih osebnih ali katerih koli drugih podatkov
  • prejeto spletno pošto, ki ni bila posredovana iz uradnih virov, ne širite naprej in jo dodate na listo nezaželene pošte oziroma jo blokirate.

Previdno pri spletnih nakupih

Prav tako svetujemo, da ste pri spletnih nakupih previdni pri naročanju izdelkov  za zaščito pred koronavirusom. Uporabljate le priznana spletna prodajna mesta, pred nakupom preverite razpoložljive informacije o izdelku in prodajalcu. Še posebej bodite pozorni v primerih, če se plačila izvajajo preko plačilnih sistemov Western Union, Moneygram.

Če ste bili oškodovani, to prijavite policiji

Če ste bili oškodovani, zadevo prijavite policiji. V trenutnih razmerah svetujejo, da oddate  elektronsko prijavo, saj v skrbi za zdravje ljudi v teh dneh pri policiji svetujejo, da jih raje pokličete ali jim pišete. Če nimate te možnosti, pa se seveda lahko zglasite na najbližji policijski enoti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice