Trgovine, ki potrošnikom ponujajo spletno naročilo prehranskih izdelkov in dostavo nakupov na dom, te dni zaradi epidemije koronavirusa beležijo izjemno povečanje naročil.

Slovenija bije bitko z epidemijo koronavirusa. Vlada je postopoma začela sprejemati ukrepe za zajezitev širjenja okužbe, med katerimi so tudi omejeno gibanje na javnih mestih in strogi ukrepi obiska živilskih trgovin.

A ker tudi obisk trgovin v teh dneh predstavlja tveganje za prenos okužb, so se začeli številni državljani posluževati spletnega nakupa živil, ki ga nudijo nekatera večja trgovska podjetja.

Da bi lahko zadostili velikemu številu naročil v spletnih trgovinah in zagotovili pravočasno dostavo naročil, so številni ponudniki zaposlili več ljudi in podvojili kapacitete, kljub temu pa so vsa časovna okna za dostavo oziroma prevzem zasedena in to kar za nekaj dni vnaprej.

Prav zato smo se odločili preveriti, kakšen je postopek nakupa v spletnih živilskih trgovinah in kakšni so časovni okviri dostave živil.

Mercator: Termini v spletni trgovini za štiri dni vnaprej

Zraven številnih poslovalnic je trgovec Mercator razvil tudi svojo spletno trgovino. Vendar že takoj po obisku njihove spletne strani za vse kupce sledi obvestilo, da za zagotavljanje čim boljše uporabniške izkušnje, termine v spletni trgovini odpirajo za štiri dni vnaprej, v dopoldanskem času, in sicer do zapolnitve prostih terminov.

Kljub temu smo za preverjanje sistema in časa dostave opravili poskusen nakup na dom, kjer smo za naslov izbrali Koroško cesto, ki se nahaja v samem središču Maribora. Ugotovili smo, da je vsak dan, razen v nedeljo, na voljo šest časovnih terminov, od osme ure zjutraj do osme ure zvečer, kjer pa so polni prav vsi termini v tem tednu, razen trije termini v soboto.

Spar z dostavo samo na območju Ljubljane

Spletno trgovino ponuja tudi Spar, eden izmed največjih trgovcev v Sloveniji, ki pa dostavo živil zaenkrat nudi samo na območju Ljubljane.

Po obisku njihove spletne strani pričaka posameznika obvestilo o virtualni čakalnici, ki so jo uvedli zaradi izrednega obiska. Tako ima posameznik po nekaj minutah čakanja na voljo deset minut časa, da vstopi v trgovino, sicer njegovo mesto predajo naslednjemu v čakalni vrsti. Nato ima kupec 90 minut časa, da opravi svoj nakup, sicer se mora znova postaviti v čakalno vrsto.

Nove termine v Sparovi spletni trgovini odpirajo dnevno, ampak se zaradi izjemnega števila naročil, po njihovih besedah, zapolnijo v nekaj trenutkih. Tako smo dostavo živil poskusili naročiti kot kupci v Ljubljani, vendar so tudi danes prav vsi termini zasedeni.

Tuš: Kupec izbere prevzemno mesto, kjer bo izdelke prevzel

V podjetju Tuš so razvili spletno trgovino, poimenovano Hitri nakup, kjer lahko kupec najde vse izdelke, ki bi jih našel tudi v fizični trgovini. Vendar se Hitri nakup od spletne trgovine Mercatorja in Spara razlikuje v tem, da ne nudi dostave na fizični naslov posameznika, temveč posameznik po opravljenem nakupu izbere prevzemno mesto, kjer bo izdelke prevzel. Točke prevzema pa so zaenkrat v Planet Tuš Celje in Kranj, ter Supermarketu Tuš na Jadranski ulici v Mariboru.

Časovni termini prevzema so določeni vsako jutro, so pa tudi ti, vsaj danes že zasedeni.

Jager dostavlja le v območju 15 kilometrov od izbrane poslovalnice

Spletno trgovino ponuja tudi Jager, eden večjih trgovcev v Sloveniji, ki pa dostavo živil zaenkrat nudi le v območju 15 kilometrov od izbrane poslovalnice. Naročila sprejemajo za poslovalnice v Celju, Rogaški Slatini in Šmarju pri Jelšah. Pred dostavo v poslovalnici pokličejo naročnika in se z njim pogovorijo o podrobnostih o dostavi.

Znesek nakupa ob dostavi na dom mora znašati več kot 100 evrov. Pri dostavi pa morajo kupci upoštevati varnostne predpise – držati varnostno razdaljo vsaj dva metra od dostavljalca, paket se pusti pred vhodom, dostavljalec ne sme imeti stikov s stranko, zato se mu denar pusti na primernem mestu.

Lidl svojih izdelkov ne dostavlja na dom

Prodajalne Lidl svojih izdelkov strankam ne dostavljajo na dom.

Hofer na dom dostavlja Pakete izbranih živil

Prodajalne Hofer so za svoje kupce sestavile Pakete izbranih živil, ki jih dostavljajo po celi Sloveniji.

Ob tem je mogoče naročiti na dom tudi nekatere druge izdelke za gospodinjstvo, dom ali rekreacijo. Ob naročilu vas bodo poklicali s poslovalnice in vam sporočili podrobne podatke o dostavi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice