Avstrija in Hrvaška sta danes nekoliko spremenili režim na meji, in sicer z namenom zajezitve novega koronavirusa.

Za vstop v Avstrijo je od danes obvezna registracija na spletu, pri čemer velja izjema za dnevne migrante, tiste, ki potujejo čez državo, in izredne obiske v družinskem krogu, poroča STA.

V elektronski registraciji pred potovanjem v Avstrijo je poleg imena, datuma rojstva in elektronskega naslova treba navesti tudi domači naslov ter naslov, kjer bo posameznik bival v Avstriji. Vpisati je treba tudi datum vstopa in morebitnega predvidenega izstopa iz države ter navesti države, v katerih je bil posameznik v zadnjih desetih dneh.

Po registraciji bo posameznik na svoj elektronski naslov prejel dokument pdf s kodo QR, ki ga bo lahko natisnil ali na pametnem telefonu pokazal ob vstopu v Avstrijo. Obrazec za registracijo v tiskani obliki bo sicer možno izpolniti tudi ročno na mejnih prehodih, a oblasti svetujejo elektronsko registracijo.

Še vedno sicer velja obvezna desetdnevna karantena po vstopu v Avstrijo, ki jo je mogoče končati po najmanj petih dneh ob predložitvi negativnega izida testa na novi koronavirus.

Hrvaška podaljšala prepoved začasnega vstopa v državo

Hrvaška pa se je medtem odločila za podaljšanje prepovedi začasnega vstopa v državo, ko gre za nenujna potovanja. Vsi potniki, ne glede na državljanstvo, ki prihajajo iz držav Evropske unije, ki niso na zelenem seznamu evropskega centra za nadzor bolezni, torej tudi Slovenije, morajo ob vstopu na Hrvaško pokazati negativen PCR test, ki ni starejši od 48 ur.

V nasprotnem primeru morajo na lastne stroške opraviti test PCR takoj po vstopu v državo ter biti v obvezni samoizolaciji do potrditve negativnega izida. V primeru, da testiranja ni možno opraviti takoj po vstopu, je obvezna desetdnevna samoizolacija. Ta ukrep bo veljal najmanj do 31. januarja.

Na Hrvaško sicer trenutno prihaja veliko ljudi pomagat pri sanaciji po nedavnem potresu. V državo lahko vstopijo ob soglasju nacionalnega štaba civilne zaščite, kar pomeni, da ne potrebujejo negativnih testov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice