Na policiji želijo omogočiti nadaljevanje skupne poti upokojenega policista vodnika in službenega psa.

Policijski pravilnik o službenih živalih v policiji policistu vodniku omogoča, da ob upokojitvi obdrži službenega psa.

A s posodobitvami pravilnika so vanj vključili tudi zakonsko opredelitev, ki izpostavlja, da so živali čuteča živa bitja, ki jim želijo v največji možni meri omogočiti nadaljevanje skupne poti upokojenega policista vodnika in službenega psa, je ministrstvo za notranje zadeve izpostavilo na vladni spletni strani.

Pred upokojitvijo je policist vodnik podal vlogo za neodplačen prenos dveh službenih psičk policije v njegovo last. Gre za psički, stari osem in 12 let, ki ju je imel v uporabi kot policist vodnik službenega psa. 

»Za službeno psičko Piko, staro 12 let, je bil pristojni službi ministrstva že podan predlog za sklenitev neposredne pogodbe o neodplačnem prenosu v njegovo last in posest. Osemletna službena psička Dona predhodno ni bila izločena iz uporabe, da bi jo bilo mogoče neodplačno prenesti v last vodniku,« so izpostavili na ministrstvu. 

Obdržal bo lahko tudi osemletno psičko

Na ministrstvu izpostavljajo, da razumejo tesno vez, ki se splete med vodnikom in službenim psom, zato so vodnika takoj poklicali in mu zagotovili, da bodo skupaj s strokovnimi službami poiskali ustrezno rešitev.

»Tako smo mlajšo službeno psičko Dono nemudoma (21. junija 2022) veterinarsko pregledali in na podlagi rezultatov tega pregleda je bila sprejeta odločitev, da jo iz starostnih in zdravstvenih razlogov izločimo iz uporabe. To pomeni, da bo vodnik lahko obdržal tudi to psičko in bosta zopet skupaj,« so zapisali.

Sprememba pravilnika v korist živali

Direktorat za policijo in druge varnostne naloge skupaj s pristojno službo policije že pripravlja spremembo pravilnika, ki bo v podobnih primerih omogočal odločitev v korist živali, posodobili pa ga bodo tudi v skladu z veljavno zakonodajo, ki živali opredeljuje kot čuteča bitja.

Spremembe pravilnika bodo omogočile nadaljevanje skupne poti upokojenega policista vodnika in službenega psa, kar bo veljalo za vse podobne primere, so sklenili na ministrstvu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice