Mariborčan Gregor Horvatin je svoje mnenje o narodnozabavni glasbi in tovrstnih glasbenikih izrazil v kolumni, nato pa bil deležen številih kritik in tudi grožnje.

Mariborčan Gregor Horvatin je v začetku letošnjega leta objavil na portalu Za-misli kolumno Zakaj se nam ob narodnozabavni glasbi ježi koža, ki jo začne s povedjo: »Narodnozabavna glasba ni niti narodna niti zabavna.«

Meni, da se je harmonika hitro prijela zabav zaradi svoje glasnosti in zabavnosti, vendar pa komentira, da njen izrazni razpon presega izrazne razpone večine harmonikašev. In tako se mu tovrstna glasba ne zdi zabavna ravno zaradi ljudi, ki jo izvajajo.

»Narodnozabavniki so kot vojska klonov v domači različici Vojne zvezd. Enako so oblečeni, enako se vedejo, enako jedo in pijejo, enake vere so in imajo enak življenjski nazor. To je domačijskost. Vas je dobra, mesto je slabo. Domače je dobro, tuje je slabo. Ročno delo je dobro, pametovanje je slabo,« zapisuje avtor kolumne.

Pri tem pa dodaja, da tudi sama besedila nimajo stika z resničnostjo, saj »opevajo svet, ki ga nikoli ni bilo in ga ne more biti«, saj je brezčasen ter tako brez sprememb in dvomov. »Res moraš imeti skrajno izkrivljen 'smisel' za humor, da ti je karkoli od tega zabavno,« utemeljuje in se dotakne še duhovne higiene in širine tovrstnih glasbenikov ter primanjkljaj alternative in razvoja.

Kaj o kritikah in grožnji meni kolumnist?

Zato smo sedaj spregovorili z avtorjem kolumne Gregorjem Horvatinom, ki pojasnjuje, da je zgolj zapisal stvari – brez pretiranega poglabljanja, ki so se mu utrnile, kadar mora poslušati tovrstno glasbo.

»Največji problem je, da je vseprisotna. Če ti ta glasba ne sede, se ji ne moreš izogniti. Če nisi navdušen nad punkom, lahko mirno živiš mimo njega. Temu pa se ne moreš izogniti, ker je na vsaki veselici, na vsem ljudskem rajanju od pustovanj do praznovanj novih let. In s tem pač dobimo pravico, da se do nje opredeljujemo vsi, tudi tisti, ki nam ni všeč,« pripoveduje kolumnist.

Oglasili so se člani ansamblov

Po objavljeni kolumni je preko Facebooka želelo z njih vstopiti v komunikacijo kar nekaj ljudi: »Pljuvali so, vmes pa je bila tudi grožnja. Tiste, ki so pljuvali, sem pač blokiral, več ali manj so bili narodnozabavni glasbeniki, slikani v nošah in z inštrumenti. Grožnjo pa sem prijavil policiji, saj je grožnje treba resno vzeti,« pojasni.

Grožnja je velevala, naj Horvatin pazi na svoje objave: »Tu zadaj so sicer tri pikice, ki lahko pomenijo marsikaj. Dejstvo pa je, da imam Gorenjsko, kjer so oni doma, rad. In sem kdaj tudi tam, pa nimam želje, da bi se sredi Bleda pretepal z glasbeniki.

»Pisali so mi s portala Gorenjski kvintet; kdo od njih je to naredil, ne vem, verjetno ni v imenu vseh, ampak to so morali nato rešiti med seboj, verjetno se tudi niso vsi strinjali.«

»Napisal sem že 350 kolumn« – tudi o resnejših temah

»Kot sem v naslednji kolumni zapisal, kjer sem se poglobil v svoje izjave in vse skupaj tudi malo bolj utemeljil, se imajo še vedno možnost obrniti na portal Za-misli, kjer sem kolumno objavil, na urednike, in me tam spodbijati, osmešiti, če hočejo iz mene narediti bedaka. A tega doslej niso naredili. Še vedno čakam, da bi se našel kak narodnozabavni glasbenik ali strokovnjak, ki bi moje trditve spodbijal. Zaenkrat se še ni,« zagotavlja Horvatin

Policija je sprejela prijavo, glasbeniki pa so se obrnili na urednika revije Muzika, ki je napisal na to temo članek in se na kolumnista tudi obrnil z nekaterimi vprašanji. Poslal mu je tudi nekaj skladb, da bi ga skušal prepričati v kvaliteto narodnozabavne glasbe, a mu to, kot pojasnjuje Horvatin, »žal ni uspelo«.

»Za seboj imam že 350 kolumn o vsem mogočem. Tudi o dosti bolj resnih temah, ki sem se jih lotil bolj poglobljeno, in so mogoče tudi bolj pomembne za nas. In bi bil bolj vesel, da bi se takšna vseslovenska debata glede česa od tega razvila.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice